sâmbătă, 21 noiembrie 2020

Zurich (II)

Grossmunster (Marea mânăstire) a fost o mânăstire benedictină de călugări fondată, conform legendei, de însuși Carol cel Mare, pe la începutul sec. 9. În tot cazul o mânăstire exista în acest loc în anul 870, când împăratul Carol cel Gras îi acordă diverse privilegii. Actuala biserică a fost construită cândva între 1100-1200, în stil romanic. Cele două turle au fost ridicate între 1487-1492, în stil gotic. Etajele superioare ale turlelor, care erau din lemn, au ars în 1763 și au fost refăcute. La jumătatea sec. 19 interiorul a fost restructurat substanțial.

De aici și-a pornit Zwingli mișcarea sa reformatoare. Ca urmare, în sec. 16, mânăstirea a fost desființată, iar marele altar, frescele și alte opere de artă religioasă au fost distruse. Ca și celelalte biserici din Zurich, Grossmunster este golașă și penibilă în interior. Există resturi ale unor fresce din sec. 14-15 descoperite sub tencuială. De asemenea, s-au păstrat cele mai multe din sculpturile romanice ale edificiului original (în special în zona cloașterului).












Cripta

În criptă se găsește o statuie a lui Carol cel Mare realizată în sec. 15. Inițial a fost așezată pe fațada unei din turle (acum acolo este o copie). În mod ciudat, nu a fost distrusă când a fost adoptată Reforma.

Cloașterul










Vechea primărie a fost construită între 1694-1698. După mutarea administrației urbane în noua clădire de lângă Grossmunster, aici și-a stabilit sediul Consiliul cantonal.











Biserica Sf. Petru a fost construită în sec. 8 peste un vechi templu roman dedicat lui Jupiter. De-a lungul timpului a suferit numeroase refaceri și transformări. În jurul anului 1000 a fost modificată, pentru ca în 1230 să fie parțial demolată și refăcută în stil romanic târziu. Turla a fost ridicată câțiva ani mai târziu. O altă etapă de construcție are loc în anul 1460, când nava este refăcută în stil gotic, iar turla înălțată. O ultimă etapă de refacere a avut loc la începutul anilor 1700. Ca și celelalte lăcașe de cult, din cauza iconoclasmului reformist, interiorul a fost despuiat de decorația artistică.

















Niciun comentariu: