sâmbătă, 16 ianuarie 2021

Aosta (II)

Catedrala din Aosta poartă hramul Înălțarea Maicii Domnului și Sf. Ioan Botezătorul. Prima catedrală a fost construită la sfârșitul sec. 4, când Aosta devine centrul unui episcopat. Structura primară a rămas neschimbată vreme de secole. La începutul sec. 11, episcopul Anselmo I a decis demolarea vechiului lăcaș și ridicarea unei noi catedrale, în stil romanic. Din această fază doar cripta și turla nordică au rămas nemodificate.

În sec. 13 catedrala suferă modificări majore, în stil gotic. Absida altarului principal este demolată și refăcută complet. La fel și nava principală. În sec. 16 au loc noi modificări în stilul Renașterii târzii. Aceste modificări au constat mai ales în ridicarea unei noi fațade principale și în realizarea unor noi decorații prin fresce și sculpturi în teracotă pictată. Câteva adăugiri au fost aduse și în sec. 18, în stil baroc.









Cripta datează din prima parte a sec. 11.

Și tot din acea perioadă s-au păstrat câteva fragmente de fresce.












Crucea lui Calvin se găsește la intersecția celor două artere principale ale vechiului oraș roman, fiind ridicată în 1541. Nu este numită așa în cinstea lui (Jean) Calvin, celebrul reformator religios din Geneva - din contră a fost realizată tocmai pentru a puncta alungarea calviniștilor din oraș și izbânda catolicismului.


Arcul de triumf al lui Augustus a fost ridicat în 25 î.Hr., după victoria împotriva tribului salassilor.








Niciun comentariu: