sâmbătă, 9 ianuarie 2021

O tură prin Alpi (II)

Când am trecut din Elveția în Italia, am decis să nu urmăm traseul prin tunel. Ideea era să ne bucurăm de peisaje, deci am ales să traversăm Alpii. Ca urmare, de la Martigny am cotigit-o către sud prin Val d'Entremont (literalmente "Valea dintre munți"). Drumul suie de-a lungul unei văi săpată de torenții apăruți primăvara, o dată cu topirea zăpezilor.











Trecerea efectivă peste munte se face prin Pasul Marele Saint Bernard. Pasul se găsește la o altitudine de 2469 de metri, ceea ce-l face al treilea cel mai înalt din Elveția. Ruta prin  Pasul Marele Saint Bernard a fost folosită încă de prin epoca bronzului, apoi a devenit una din căile importante prin care romanii au legat Italia de Galia - de altfel s-au descoperit rămășițe ale drumului roman. După prăbușirea Imperiului Roman, a continuat să fie intens utilizat. Pe aici trecea Via Francigena, drumul folosit de pelerini, negustori, aventurieri, mercenari, pentru a călători între Italia și teritoriile de la nord de Alpi. Pasul în sine este un amplu platou, traversat de frontiera dintre Elveția și Italia.

Îi zice "Marele" pen'că există și un "Micul" pe următoarea vale mai la sud. Deoarece briganzii își făcuseră un obicei de a jefui călătorii care poposeau în pas peste noapte, în anul 1049 Sfântul Bernard de Montjoux, arhidiacon al Aostei la vremea respectivă, a decis să înființeze aici un complex compus dintr-un schit, un han și un spital, care îi poartă numele - Ospiciul (nu e ce credeți, vine din latină și înseamnă a găzdui) Marele Saint Bernard. Complexul era fortificat și apărat. Apărat atât de oameni, cât și de câini. Celebra rasă aici a fost dezvoltată, inițial pentru pază, apoi pentru salvări din zăpadă. Nu se știe exact când și cum a evoluat rasa. Prima dată acești câini apar într-o pictură din 1690, apoi sunt menționați documentar în 1707. Inițial nu au avut un nume specific, câte vreme erau folosiți doar aici. Abia în 1865 primesc numele actual. Nu au fost niciodată în număr prea mare, căci erau greu de întreținut (mâncau mult, iar iarna era greu de adus provizii). Trebuie spus că actuala rasă Saint Bernard nu prea are mult de-a face cu originalul. La începutul sec. 19 mai multe ierni au fost extrem de severe, cu numeroase avalanșe. Din păcate mulți câini au fost murit în timpul acțiunilor de salvare. Pentru a păstra cât de cât rasa, exemplarele rămase au fost încrucișate cu câini din rasa Terra Nova.

Vedere din Elveția.

"Ospiciul" este și azi un han administrat de călugări. Deși ultima salvare cu câini a avut loc în 1955, aici (și la crescătoria din Martigny) sunt păstrate în continuare mai multe exemplare din rasa originală. Nu sunt prea mulți, anual se nasc aproximativ 20 de căței. Câinii aparțin unei fundații special creată și este interzisă înstrăinarea lor.





Vedere din partea italiană.

Din pas am coborât în Italia, către Aosta.









Niciun comentariu: