luni, 27 septembrie 2021

Salonic (II)

Castelul 7 Turnuri este o fortificație din partea nord-estică a orașului. Era principalul element de apărare al sistemului de ziduri dinspre uscat. A fost construit de bizantini, în mai multe etape, între sec. 9-12. Cu ocazia cuceririi Salonicului de către otomani în 1431, castelul a fost binișor avariat. În anii următori, fortul a fost restaurat și întărit de noii stăpâni. Timp de mai multe secole aici și-a avut reședința guvernatorul turc. Spre sfârșitul sec. 19 a fost transformat în închisoare. În 1912 Salonic a fost alipit Greciei. Autoritățile de la Atena au păstrat închisoarea, castelul având această destinație până în 1989. Din 1990 au început ample lucrări de restaurare și săpături arheologice, după care 7 Turnuri a fost transformat în muzeu. Biletul costă 6 euro.

Apropos, în ciuda numelui, fortificația are 10 turnuri. Se crede că numele i l-au dat soldații turcii, după mai celebrul castel omonim din Istanbul.












Biserica Panagia Archeiropoites este una dintre cele mai vechi biserici din oraș. A fost ridicată în sec. 5, cel mai probabil între anii 430-450, peste ruinele unei foste băi romane. A suferit o serie de modificări în sec. 7, apoi în sec. 14-15. După cucerirea otomană a fost prima biserică transformată în moschee. În 1930 a fost retransformată în biserică. În sec. 13-14 zidurile au fost acoperite cu fresce. Din acestea s-au păstrat puține fragmente. Majoritatea au fost distruse cu ocazia transformării bisericii în moschee.














Biserica Sfinții Apostoli a fost construită în prima parte a sec. 14. Făcea parte dintr-un complex mai întins, probabil o mânăstire. În anii 1520 a fost transformată în moschee. În interior se mai păstrează părți din vechile mozaicuri și fresce bizantine. Majoritatea au fost distruse de turci. Din păcate nu este permisă fotografierea în interior.








Niciun comentariu: