sâmbătă, 2 octombrie 2021

Salonic (III)

Biserica Sf. Dumitru este cea mai mare și mai importantă basilică bizantină din Salonic. Este dedicată Sf. Dumitru, un martir creștin de la începutul sec. 4. Acesta este și sfântul protector al orașului. Prima biserică a fost construită la puțină vreme după moartea sfântului, peste o fostă baie romană. În perioada următoare biserica a fost distrusă în diferite incendii și cârpită. Abia între anii 629-634 a fost edificată o mare basilică cu cinci nave (fapt foarte rar pentru perioada aceea). Aspectul actual al bisericii păstrează mare parte din construcția inițială.

Spre sfârșitul sec. 15 a fost transformată în moschee (și reconsacrată în 1912, după ce orașul a redevenit grecesc). Acum au fost distruse o parte din splendidele mozaicuri bizantine care o împodobeau. Altele au fost doar acoperite cu tencuială. Din păcate, Sf. Dumitru a fost puternic afectată de marele incendiu din 1917. Majoritatea mozaicurilor iertate de turci au dispărut acum. În prezent în biserică se păstrează câteva din mozaicurile cel mai bine păstrate. Altele (întregi sau fragmentare) sunt expuse în diferite muzee.

Ca și celelalte monumente religioase din perioada bizantină a Salonicului, a fost inclusă în lista patrimoniului UNESCO.














Forumul roman a fost construit pe la sfârșitul sec. 2 d.Hr., cel mai probabil peste o piață ori un altfel de spațiu deschis al orașului grec. Tot aici a fost ridicat și teatrul roman. Cu unele modificări, complexul a rămas funcțional până în sec. 6. Ulterior aici au fost ridicate mai multe construcții, între care locuințe, o biserică, o cisternă pentru apa potabilă a orașului.











Pe lângă Castelul 7 Turnuri s-au păstrat și alte fragmente ale vechilor ziduri. Zidurile Salonicului au fost înălțate în mai multe etape. Cele mai vechi datează din sec. 4. Cele mai noi sunt din perioada bizantină (sec. 7-8). Spre sfârșitul sec. 19, părți ample ale fortificațiilor medievale, care nu mai jucau un rol militar, au fost demolate de autoritățile turcești pentru a face loc altor construcții.







Panagia ton Halkeon (ori Chalkeon) este o biserică bizantină construită în anul 1028, în apropierea fostului Forum roman. Ca majoritatea bisericilor din Salonic, după cucerirea otomană a fost transformată în moschee și a redevenit biserică, după alipirea orașului la Grecia în 1912. Interiorul a fost decorat cu fresce pictate în sec. 12-14, din care s-au păstrat doar câteva fragmente.














Respectarea interdicțiilor în Grecia. La vremea respectivă (sfârșitul lui mai) era cu stingere la 12 noaptea, distanțare și purtatul măștii în spațiul exterior. Vezi să nu!



Niciun comentariu: