sâmbătă, 16 octombrie 2021

Sanctuarul de la Delfi (II)

Sanctuarul Atenei Pronaia este un grup de temple și sanctuare situat la mică distanța de Sanctuarul de la Delfi și este considerat ca făcând parte din același complex religios. A fost organizat în jurul unui templu dedicat zeiței Atena. Edificiile de aici au fost ridicate, în mai multe etape, între sec. 7-4 î.Hr. Între acestea se găsește și un tolos - un templu circular, cu un acoperiș de tip dom. Se crede că acest templu ar fi fost dedicat zeiței Geea (sau Gaia), Mama Pământ.



Tezaurul massalioților (Massalia era numele antic al Marsiliei, o colonie foceeană)


O posibilă reconstituire a clădirilor sanctuarului.

În proximitatea ruinelor a fost înființat Muzeul Arheologic din Delfi (inaugurat în 1903). Aici sunt expuse cele mai semnificative descoperiri făcute în cursul cercetărilor arheologice.




Sfinxul din Naxos a fost o ofrandă oferită în anul 560 î.Hr. de  cetățile din insula Naxos. Era așezat pe o coloană de 10 metri.


Statuile lui Cleobis și Biton, doi frați din Argos, eroii unei legende menționată prima dată pe la începutul sec. 6 î.Hr. 









Fragmente din statuia chryselefantină (adică realizată din aur și fildeș) a lui Apollo.

Fragmente din statuia chryselefantină (adică realizată din aur și fildeș) a lui Artemis.


Dansatoarele din Delfi (sec. 4 î.Hr.). La origine grupul statuar se găsea pe o coloană din apropierea templului lui Apollo și probabil susținea un masiv tripod de bronz. Se crede că a fost o donație a atenienilor.

Conducătorul de car este o sculptură în bronz ce făcea parte dintr-un grup statuar mai mare, care ar fi inclus sigur carul și patru cai. A fost donată de Polyzalus, tiranul din Gela (o cetate grecească din Sicilia), pentru celebra victoria lui în cursa de care de la Jocurile Pythice din 470 î.Hr.



Orășelul Delfi azi.



Niciun comentariu: