duminică, 13 februarie 2022

Meteora (I)

Meteora este o spectaculoasă formațiune stâncoasă localizată lângă orașul Kalabaka din Grecia Centrală. Cu zeci de milioane de ani în urmă aici era un conglomerat de gresie de pe fundul mării. În timp, fostul fund de mare a devenit un platou înalt. Ploaia, zăpada, vântul au modelat stânca într-o serie de piloni uriași.

Grotele (și sunt multe în masiv) au fost folosite de călugări sihaștri încă de prin sec. 7. În epocile ulterioare au apărut și primele mânăstiri. La vremea respectivă, se găseau în vale. Nu se știe când au fost fondate primele mânăstiri. În tot cazul, pe la începutul anilor 1100 era creat aici un fel de stat monastic, după modelul celui de la Muntele Athos. În a doua jumătate a sec. 14, pe fondul decăderii Imperiului Bizantin, regiunea a fost vizată de numeroase raiduri de pradă din partea otomanilor. Pentru a se pune la adăpost de aceste nedorite vizite, mânăstirile au fost reconstruite în vârful pilonilor de stâncă. Accesul se putea face doar utilizând scări de lemn ori frânghie (mai exista și varianta unor plase de funie, în care erau ridicate bunuri sau oameni pe scripeți). Prin urmare mânăstirile erau total inaccesibile, odată ce scările erau retrase.

Spre deosebire de călugării de la Athos, cei de la Meteora nu interzic prezența feminină. Ori, mai degrabă, nu o mai interzic. Prima femeie, care a primit îngăduința de a vizita mânăstirile, a fost regina Maria (în 1921). În anii următori, întrucât numărul pelerinilor a sporit, iar pericolul turcesc nu mai exista de mult, a fost ușurată intrarea prin săparea de scări în stâncă și prin construirea unor podețe. Chiar și așa, vechile metode nu au fost părăsite. Scripeți și coșurile legate cu funii încă se păstrează. La fel, cablurile, care facilitează comunicarea și deplasarea între mânăstiri (cu un soi de teleferic, adică), sunt funcționale și acum.

 Cândva erau între 20-30 de așezăminte monastice la Meteora (deși nu toate cocoțate pe stânci), azi doar 6 sunt încă active și pot fi vizitate. Așezămintele sunt în primul rând locuri de rugăciune și pelerinaj, nu locații turistice. Sigur, sunt deschise și vizitatorilor, contra unei taxe de 3 euro. Dar programul este destul de scurt (maxim până la 16,30) și trebuie să ai o ținută corespunzătoare. De asemenea, în interiorul bisericilor nu este permisă fotografierea.





Mânăstirea Marele Meteoron a fost întemeiată la jumătatea anilor 1300, fiind cea mai veche dintre cele existente azi. Este și cea mai mare și cea mai importantă. În vremurile de glorie sute de monahi își aveau aici sălașul. Astăzi mai sunt doar câțiva. Din păcate, orarul de vizitare ținea doar până la 15,30, ceea ce noi nu am știu. Vra să zică nu am putut intra.



Mânăstirea Rousanou a fost întemeiată în sec. 14, dar în vale. Pe stâncă a fost ridicată prin sec. 16. Pictura interioară a fost realizată în 1540. Se crede că numele indică faptul că ar fi fost întemeiată de călugări veniți din Rusia.





Pozele au fost făcute pe șestache.




Mânăstirea Sf. Nicolae Anapafsas a fost construită la începutul anilor 1500.


Niciun comentariu: