sâmbătă, 26 februarie 2022

Meteora (II)

Mânăstirea Varlaam este a doua ca mărime și importanță dintre lăcașurile de rugăciune încă active ale Meteorei. Numele îi vine de la călugărul care a început ridicarea mânăstirii, pe la anul 1350. El a reușit să construiască biserica și o parte a anexelor. După moartea sa, lucrările au încetat. Abia în prima jumătate a sec. 16 au fost reluate. Doi frați din Ioannina au lucrat singuri timp de 22 de ani, reușind să finalizeze mânăstirea.










Mânăstirea Rousanou în plan îndepărtat.

Mânăstirea Sf. Treime a fost construită, într-o primă fază, la sfârșitul sec. 14 - începutul sec. 15. La scurtă vreme după aceea, din motive necunoscute azi, locul a fost părăsit și s-a ruinat. Actuala mânăstire a fost edificată între 1475-1476. Când, spre sfârșitul anilor 1500, în urma presiunilor administrației otomane, majoritatea mânăstirilor au fost desființate, Sf. Treime a reușit să se numere între cele 6 păstrate. Din păcate, astă primăvară era închisă pentru restaurare.



Mânăstirea Sf. Ștefan își are originile într-un schit modest, ridicat prin sec. 14. Totuși, o mare parte a  structurii actuale, inclusiv biserica principală, a fost edificată la sfârșitul sec. 18 (lucrările au fost terminate în 1798), fiind astfel cea mai recentă dintre lăcașurile de cult de la Meteora. Inițial a fost mânăstire de călugări, dar în 1961 a fost transformată în mânăstire de maici.

















Niciun comentariu: