miercuri, 18 mai 2022

Templul megalitic de la Mnajdra

La vreo jumătate de complexul de cult neolitic de la Ħagar Qim se găsește un alt templu megalitic. Ca și la Ħagar Qim este vorba de un complex format din mai multe temple (trei mai exact). Acestea au fost construite în etape, aproximativ între anii 3600-3200 î.Hr., ceea ce face ca monumentul de aici să fie mai vechi decât vecinul său. Templele de la Mnajdra sunt mai puțin decorate decât cele de la Ħagar Qim și Tarxien. Și aici s-au găsit dovezi ale practicii sacrificării animalelor pe altare din piatră. În plus, însă, unul dintre templele de la Mnajdra e posibil să fi avut și un rol astronomic - la solstițiul de toamnă razele soarelui trec prin ușa principală și luminează culoarul ce taie construcția în două jumătăți.

Templele de Mnajdra au fost cercetate de arheologi încă din anul 1840. Săpăturile au continuat, cu întreruperi, până în anii '70 ai secolului trecut. În 2001 niște dobitoci (care nu au fost prinși, bineînțeles, deși exista pază) înarmați cu bare metalice au reușit să răstoarne vreo 60 dintre blocurile de piatră - pe unele chiar le-au spart. Lucrările de restaurare au durat peste un an. Ulterior, ca și în cazul altor temple similare, a fost ridicat un acoperiș pentru a asigura protecția față de capriciile vremii.

Sanctuarele de la Mnajdra, ca și cele de la Ħagar Qim și Tarxien, fac parte din patrimoniul mondial UNESCO. Biletul combinat pentru cele trei, dar și pentru peștera de la Ghar Dalam și un alt templu megalitic (cel de la Borg in-Nadur, unde nu am mai ajuns) costă 13 euro.











În apropierea templelor de la Ħagar Qim și Mnajdra se găsește unul din turnurile de pază ce străjuiesc țărmurile Maltei - Turnul Ħamrija.  A fost construit în 1659, ca parte a unei centuri de astfel de fortificații, din ordinul marelui maestru al ordinului de Malta, Martin de Redin.

Niciun comentariu: