vineri, 6 mai 2022

Templul megalitic de la Ħaġar Qim

Templul de la Ħaġar Qim (se citește Hagiar Im) este unul dintre sanctuarele megalitice din Malta. Se găsește pe coasta de sud a insulei principale. A fost construit de populația neolitică, între anii 3600 - 3200 î.Hr., deși se pare că partea de nord este chiar mai veche. Este compus dintr-un sanctuar central și alte trei anexe laterale. Zidurile exterioare mai ales sunt ridicate din blocuri de calcar de mari dimensiuni. Aici s-a găsit cel mai mare bloc folosit în Malta - are 57 de tone.

Există mai multe teorii despre cum băștinașii au ridicat asemenea structuri de mari dimensiuni, dar niciuna nu a reușit să convingă. Populația neolitică a insulei era destul de redusă, nici copaci masivi pentru bârne și sisteme de tracțiune (sănii) nu erau prea mulți. Iar numărul monumentelor megalitice din Malta bate spre 30.

Situl a fost cercetat încă din sec. 1839. Au fost descoperite urme de ardere intensă în mai multe camere și numeroase oase animale domestice, fapt de indică practica sacrificiilor animale. Unele dintre plăcile și blocurile interioare au fost decorate cu basoreliefuri reprezentând motive geometrice. De asemenea, s-au găsit o serie de statuete sculptate în piatră, care par a demonstra existența unui cult al unei zeițe a fecundității.













Niciun comentariu: