sâmbătă, 30 aprilie 2022

Rabat (II)

Sub basilica Sf. Paul se găsesc Catacombele Sf. Paul. Nu se știe de ce se numesc așa, poate din cauza vecinătății bisericii. Altfel, conform tradiției, apostolul a locuit în casa guvernatorului roman, câtă vreme a stat în Malta. Catacombele erau un loc obișnuit în civilizația romană pentru înmormântarea celor decedați. La marginea orașului (era interzisă înmormântarea în interiorul zidurilor) erau săpate o serie de tuneluri, unde fiecare familie avea o cameră dedicată. Catacombele Sf. Paul sunt doar un fragment din vechiul cimitir roman subteran. Se crede că cimitirul a fost folosit până în sec. 7-8 d.Hr.

Intrarea în catacombe se face din interiorul Muzeului Wignacourt. Biletul combinat pentru catacombe și muzeu costă 5 euro.











Sub nivelul catacombelor romane au fost săpate alte tuneluri, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a servi drept adăposturi antiaeriene.


Muzeul Wignacourt, de care pomeneam mai sus, este adăpostit în fosta rezidență a capelanilor Ordinului de Malta, un palat ridicat de marele maestru Alof de Wignacourt la începutul anilor 1600. Colecția muzeului cuprinde lucrări de artă, mobilier, argintărie, obiecte de cult, hărți, monede, etc, din perioada secolelor 17-19.

Clădirea muzeului este cea din stânga.





Sfânta Familie de Stefano Erardi. Erardi a fost un maestru local al curentului baroc. Foarte apreciat, are picturi prin toate palatele și bisericile din Malta.




















Niciun comentariu: