luni, 25 aprilie 2022

Rabat (I)

Este un oraș practic lipit de Mdina. Da, este un oraș cu acest nume și în Malta. Rabat este un cuvânt de origine semitică, existent și în limba arabă, însemnând tabără militară / loc fortificat / oraș fortificat / suburbie, după caz. Aici cel mai probabil avem ultima variantă.

Vechiul oraș roman Melita ocupa locul unde se află azi Mdina, precum și o bună parte a suprafeței actualului Rabat. Când bizantinii au restrâns Melita, pentru a o face mai ușor de apărat, restul orașului nu a fost demolat. Partea rămasă în afara zidurilor a continuat să fie locuită într-o oarecare măsură. Ulterior, arabii au considerat această parte o așezare separată și i-au oferit numele, pe care-l poartă și azi. Această situație a fost conservată și în epoca următoare. Mai mult, de prin sec. 14 începe o perioadă de creștere a Rabatului. Tot mai mulți locuitori, pe fondul deselor incursiuni de pradă ale piraților nord-africani, încep să se stabilească aici, pentru a fi cât mai aproape de zidurile protectoare ale Mdinei. La jumătatea anilor 1400, Rabat avea o populație aproape egală cu cea a orașului vecin și ocupa o suprafață mai mare.

Treptat, de la jumătatea sec. 15, are loc un fenomen de urbanizare. Vechea adunătură de ferme și locuințe rurale începe să cunoască creștere economică și prosperitate. Banii atrag întotdeauna oportunități. Încep să apară ateliere de meșteșugari și magazine, o primă bancă. Sunt construite vile ale unor notabilități, biserici și mânăstiri. În sec. 17 Rabat era un oraș propriu-zis, cu o organizare separată și magistrați proprii.

Basilica Sf. Paul a fost construită în sec. 17, în stil baroc, pe locul unde, începând din sec. 14, au fost ridicate mai multe lăcașe succesive. Lucrările pentru actuala biserică s-au desfășurat între anii 1653-1683, după planurile arhitectului Lorenzo Gafa.


















Niciun comentariu: