luni, 14 august 2023

Istanbul (1)

Istanbul este cel mai mare oraș european, cu peste 15 milioane de locuitori. Se întinde de-a lungul Strâmtorii Bosfor, atât pe malul european, cât și pe cel asiatic și constituie o punte de legătură între cele două arii de civilizație: europeană și levantin-asiatică, creștină și islamică.

Orașul a fost fondat în sec. 7 î.Hr. de coloniști greci veniți din Megara, una din metropolele Greciei Centrale. Întemeietorii au numit noul oraș Byzantion. În anul 324 d.Hr. străvechea colonie megarită a fost refondată de împăratul roman Constantin cel Mare, care i-a și dat un nou nume - Constantinopol. Constantinopol a devenit cea de-a doua capitală imperială romană, apoi capitala Imperiului Roman de Răsărit. În vremurile sale de glorie, a fost una dintre cele mai mari și bogate metropole ale lumii, singurul rival oarecum din vecini fiind capitala Califatului arab - Bagdad.

Constantinopolul a fost capitala părții răsăritene a Imperiului Roman (sau Bizantin, cum l-au mai denumit istoricii moderni) până la cucerirea otomană din 1453 (cu o scurtă sincopă între 1204-1261, când a fost cucerit de cavalerii occidentali din a patra cruciadă). Sultanul Mahomed II a reușit să ocupă orașul, în urma unui asediu de aproape 2 luni. Imperiul Bizantin trecea în istorie, iar Constantinopolul devenea capitala Imperiului Otoman. În ciuda schimbărilor masive în ceea ce privește noii stăpânitori - limba, religia, modelul de civilizație - orașul a continuat să fie cunoscut sub același nume. În paralel, din sec. 17, a început să fie folosită și denumirea turcească de Istanbul - probabil un derivat din numele inițial. Abia după 1930, autoritățile turcești au impus oficial utilizarea doar a numelui turcesc.

Am mai fost la Istanbul, acum mai mult timp, așa că am ales ca timpul limitat (două zile întregi) să ni-l dedicăm mai ales monumentelor și locurilor, pe care nu le bifasem în precedenta excursie.




Monument dedicat sultanului Mahomed II.

Apeductul lui Valens construit în sec. 4 de împărații romani Constanțiu II și Valens, pentru a îmbunătăți aprovizionarea orașului cu apă.



Moscheea Fatih a fost construită în 1462-1470 de Mahomed II Cuceritorul pe locul unde se aflase Biserica Sfinții Apostoli, una dintre cele mai mari și importante biserici bizantine. Moscheea inițială a fost afectată de cutremure în anii 1509, 1557, 1754 și 1766. Ultimul cutremur a avut ca efect prăbușirea aproape integrală a monumentului, drept care s-a decis reclădirea integrală a acestuia. Actuala moschee a fost ridicată între 1767-1771 de către sultanul Mustafa III, după un plan arhitectonic nou, inspirat parțial din curentul european al barocului.









Turnul Baiazid a fost ridicat în sec. 18 lângă moscheea sultanului Baiazid II (azi este în parcul Universității din Istanbul), servind ca observator de incendii. Are 85 de metri.







Cisterna Basilică este cea mai mare dintre cele câteva sute de rezervoare subterane construite în epoca bizantină. A fost construită în prima jumătate a sec. 6 de împăratul Justinian I. Măsoară 138 x 65 metri și avea o capacitate de înmagazinare de 80.000 de metri cubi de apă. Acoperișul este susținut de 336 de coloane de marmură, reutilizate de la diferite foste temple și alte construcții mai vechi de pe cuprinsul imperiului. Cisterna a fost utilizată și în perioada otomană. A fost restaurată în mai multe rânduri, ultima oară în 2017.






Două dintre coloane au la bază, ca postament, capete de gorgonă, luate din vreo fostă villa romană.





Am dat o raită și prin Marele Bazar. Bazarul a fost construit de sultanul Mahomed II, imediat după cucerirea Constantinopolelui, ca o măsură prin care să ajute refacerea economică a orașului. Sultanii următori l-au tot extins, ajungând să acopere 61 de străduțe și să cuprindă peste 4.000 de magazine. A trebuit refăcut în numeroase rânduri, deoarece a fost mereu afectat de numeroasele incendii și cutremure. care au lovit orașul.





Sfânta Sofia a fost biserica imperială a orașului. A fost construită de Justinian I, între anii 532-537 și completată de alți împărați bizantini ulteriori. După cucerirea orașului de turci, a fost transformată în moschee. În perioada interbelică, după prăbușirea Imperiului Otoman și transformarea Turciei într-o republică laică, Sf. Sofia a devenit muzeu. Erdogan, ca un dobitoc islamist ce este, i-a redat statutul de moschee în 2020. Nu am intrat, o mai văzusem, iar coada era imensă. Un lucru trebuie lăudat totuși la turcaleți: ai acces (aproape) neîngrădit în moschei, poți chiar asista la serviciul religios și sunt gratis. În alte țări musulmane infidelii nu pot vedea moscheile decât pe afară.


Peste drum practic față de Sfânta Sofia este o altă minunăție - Moscheea Albastră, construită între 1609-1616 de sultanul Ahmed I. Și aici mai fusesem, dar coada era lejer mai redusă, așa că am hotărât să intrăm. Timp pierdut degeaba. Era în restaurare și cam asta-i tot ce am putut vedea...



Niciun comentariu: