luni, 21 august 2023

Istanbul (3)

Palatul Dolmabahce este cel mai impozant palat din Turcia. A fost construit de sultanul Abdulmejid I între anii 1843-1856. Sultanul disprețuia Topkapî, palatul medieval și lipsit de măreție al vechilor stăpânitori otomani (iar palat e mult spus, o colecție de pavilioane mai degrabă). Abdulmejid I avea nevoie de un edificiu grandios, care să urmeze stilul arhitectonic occidental, cât mai luxos cu putință în același timp, un palat demn de o mare putere modernă. În paranteză trebuie spus că el a și pus în practică o serie de reforme, care au transformat Imperiul Otoman dintr-o împărăție medievală într-un stat modern (sau pe cale să devină modern, în tot cazul).

Abdulmejid I nu s-a dat înapoi de la nicio cheltuială, astfel încât palatul a înghițit 5 milioane de lire turcești - aur (cam 2 miliarde de dolari în bani de azi), adică un sfert din veniturile fiscale anuale ale imperiului. Pe lângă mofturile referitoare la lux, palatul expunea și aplecarea sultanului către inovațiile tehnice, fiind dotat cu iluminat pe bază de gaz (electricitate mai târziu), apă curentă, toaletă cu apă, încălzire centrală, într-o vreme când multor palate regale europene le lipseau astfel de marafeturi.

După dizolvarea Imperiului Otoman, palatul a devenit reședința primului președinte al Republicii - Mustafa Kemal Ataturk. După moartea acestuia în 1938, a fost transformat în muzeu.






Nu era permisă fotografierea la interior, dar am reușit să „furăm” niște poze.





Baia sultanului.




Sala de ceremonii. De tavan este atârnat cel mai mare candelabru din lume. Este realizat din cristal de Boemia și a fost un cadou din partea reginei Victoria a Angliei.














Zidurile vechiului palat sultanal - Topkapî.



Intrarea în tunelul pe sub Bosfor. A fost construit între 2011-1016 și are 5,4 km.


Și unul din podurile peste Bosfor.

Biserica-moschee Vefa este o fostă biserică bizantină transformată în moschee după cucerirea otomană. Biserica a fost ridicată în sec. 10-11 și, pe cât se pare, avea hramul Sf. Teodor. Moscheea a fost afectată de un incendiu, care a devastat cartierul din jur în 1833. Reparații au fost efectuate în 1848 - dacă le putem numi reparații, căci au avut ca rezultat distrugerea mozaicurilor bizantine; s-au păstrat doar fragmente.








Niciun comentariu: