Biserica Sf. Bartolomeu este cel mai vechi monument arhitectonic din Brașov. Într-o primă fază a fost ridicată în timpul cavalerilor teutoni, prima mențiune documentară datând din anul 1223. Biserica era probabil subordonată mânăstirii cisterciene de la Cârța și a fost construită în stil romanic. Lăcașul a fost avariat de invazia mongolă din 1241, de armata otomană în 1421, apoi de muntenii lui Vlad Țepeș în 1460. A fost de fiecare dată refăcută. În sec. 15 i-au fost adăugate și elemente gotice. Tot acum a fost înconjurată de un zid de apărare, din care se mai păstrează o porțiune. Turla s-a prăbușit în 1822, în urma unui cutremur, fiind refăcută douăzeci de ani mai târziu.
Ceasul solar al bisericii datează din sec. 16.
Altarul a fost realizat în 1791.
Strană pictată din 1683...
... și o ladă de zestre săsească din 1796.
Fragment din zidul de apărare.
Lângă biserică se găsește cimitirul folosit de sașii din zona Brașovechi. Curat, frumos, întreținut.
Palatul Soarelui a fost construit în 1901 pe locul fostei Porți a Vămii de un industriaș sas local - Wilhelm Czell.
Palatul Reduta a fost construit în 1893. Azi adăpostește Centrul Cultural „Reduta”.
Biserica Adormirea Maicii Domnului a fost ridicată între 1895-1896 în Piața Sfatului, după modelul bisericii grecești ortodoxe din Viena. Conform cerințelor autorităților, biserica nu este se vede din piață, ci este ascunsă în spatele casei parohiale.
Conform legendei, în această clădire s-ar fi aflat un han, unde a tras incognito regele Matei Corvin (care era cunoscut pentru astfel de isprăvi prin care afla părerea supușilor despre sine). Riga ar fi venit aici în 1467, îmbrăcat ca un negustor sas, iar la plecare a lăsat un bilet sub farfurie pe care a scris în latină „Aici a fost regele Matei și a mâncat 6 ouă”.
Hotelul Coroana a fost inaugurat în anul 1910, fiind primul hotel modern din oraș. Cafeneaua hotelului a fost frecventată de personalități din lumea cultural-artistică.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu