Biserica Neagră este biserica parohială principală a cultului luteran din Brașov. Cu o lungime de 89 de metri, o lățime de 38 de metri și înălțimea maximă de 65 de metri, este cea mai mare biserică gotică din Transilvania. De fapt, este a doua ca mărime din România, după Catedrala Mântuirii Neamului. Zice-se, numele i-ar veni de la zidurile înnegrite de fum după marele incendiu din 1689 (nimeni nu știe de fapt, este doar o teorie, câtă vreme nu este numită așa decât din sec. 19).
O primă basilică a fost ridicată aici, prin sec. 13, în stil romanic. Aceasta a fost distrusă în 1241 de mongoli. Orașul a avut nevoie de ceva timp pentru a se reface, așa că o nouă biserică a fost pusă în discuție abia sfârșitul sec. 14. Lucrările efective au demarat în 1383 și au luat sfârșit în 1477; oarece lucrări minore au avut loc și după această dată.
Biserică catolică, a primit hramul Sf. Fecioare. În sec. 16 reforma protestantă a pătruns în Transilvania. Sașii din Brașov au fost atrași spre luteranism prin eforturile cărturarului și teologului umanist Johannes Honterus. Astfel, în 1542, Biserica Neagră a devenit un lăcaș de cult luteran, multe din altarele și alte decorațiuni religioase catolice fiind îndepărtate.
Biserica a fost serios afectată de pârjolul din 1689. Tot ce putea arde în interior s-a transformat în scrum, iar o parte a bolților s-au prăbușit. Reconstrucția unei clădiri atât de ample s-a dovedit în afara aptitudinilor meșterilor locali, fiind aduși maeștri pietrari din Gdansk. În cele din urmă, șantierul a fost încheiat în 1722.
Biserica Sf. Nicolae este o biserică ortodoxă construită în Șcheii Brașovului - cartierul din afara zidurilor orașului, unde locuiau români. O biserică din lemn este atestată aici încă din 1399. Biserica de piatră a fost construită în mai multe etape, în sec. 15-16, cu sprijinul domnitorilor munteni Vlad Călugărul, Neagoe Basarab și Petru Cercel, precum și cu cel al voievodului moldovean Aron vodă. Biserica a mai primit donații generoase de la Petru Rareș, Mihai Viteazul, Constantin Brâncoveanu și chiar împărăteasa Elisabeta a Rusiei, transformând-o în cel mai important lăcaș ortodox românesc din Transilvania. Aspectul actual și frescele exterioare datează din sec. 18.
În curtea bisericii se găsește mormântul lui Nicolae Titulescu - om politic, jurist, profesor universitar, președinte al Adunării Generale a Ligii Națiunilor (precursorul ONU), unul din cei mai mari diplomați și oratori ai Europei interbelice. Titulescu a murit în 1941, în Franța, iar dorința sa de a fi înmormântat aici a fost îndeplinită abia după căderea regimului comunist.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu