miercuri, 13 iunie 2012

De unde nu e, nici semizeu nu cere

Am fost şi am văzut "Prometheus". Din nefericire, de la 9 jumate seara. Din fericire, lângă mine, la Plaza. Din nefericire, era înghesuială ca la primit mită electorală într-un sat din Vaslui. Din fericire, marţi filmele costă 12,80 lei. Din nefericire, în sală au fost cam 30 de grade la umbră. Din fericire, ... Nu, nu mai am. De aici încolo nu am decât cu "din nefericire".
Also, un film mai slab decât un top model anorexic şi mai previzibil decât cursul leu/euro. Musiu Ridley Scott, într-o mare pană de idei de la o vreme încoace, pur şi simplu plagiază la greu din primul lui mare succes, "Alien". Sigur, o face destul de finuţ, nu ca un onorabil ministru român. Dar tot se observă şi din galaxia vecină. Povestea cu planeta pe care se află un fel de bază subterană abandonată, atmosfera sumbră, felurite bâzdâgănii care ies din stomac, modul cum - rând pe rând - o mierlesc toţi, iar tu poţi să spui în avans cine urmează. Apropos, eroina principală (care e gagica din "Fata cu un dragon tatuat" - varianta suedeză, mult mai bună decât cea yankee) naşte şi ea o jivină. Care, ce să vezi?, e albă. Şi ca să adauge şi un strop de culoare, fură câteva idei şi din "Odiseea spaţială 2001". David? Really? Doar că nu e Bowman, ci e Hal 9000 antromorfizat.
Explicaţia alegerii numelui "Prometheus" pentru navă / expediţie, (ipso facto pentru film) e absolut puerilă, iar premiza poveştii ar scoate orice preşcolar din pamperşi. Evident, nu poate lipsi capitalistul veros, a cărui dorinţă egoistă de a căpăta chestii intangibile oamenilor de rând (nemurirea în cazul de faţă) aproape că duce la distrugerea planetei. Pământul, nu dubioşenia pe care aterizaseră. Aşa că, dragi tineri tembeli stângişti, şo pe ei! Occupy Calea Lactee, că şi acolo or să ajungă porcii aia imperialişti.
Finalul filmului nu este mult mai inteligent decât restul. Eroina nu scapă cu Făt-Frumos, ci fuge cu capul androidului în geantă ca să întrebe nişte domni alburii şi violenţi de ce vor neapărat să ne distrugă, după ce tot ei ne creaseră prin manipulări genetice (în substrat ne-ar lăsa să înţelegem că pleacă să le ducă diversele arme biologice, cu care aveau de gând să ne cadorisească).
Acum, e un film subţirel, de vară. Vizibil, în lipsă de altceva. Mai ales dacă eşti atât de plictisit, încât o partidă solo de ruletă finlandeză (cu grenade, adică) îţi apare ca un plan viabil de viitor. Plictisit am zis. Dacă eşti şi/sau depresiv, ia şi o lamă cu tine. O să ai o ocupaţie, fără să mai baţi drumul până acasă.
Altfel, în cazul în care cultura ta SF se caracterizează prin " e o capodoperă a genului", grăbeşte-te să nu pierzi un film excelent.

Niciun comentariu: