joi, 11 iulie 2013

Milano V

Aşaa, să continuăm...
San Maurizio al Monastero Maggiore este biserica unei foste mânăstiri benedictine. Deşi menţionată încă din sec. 9, forma actuală o are din 1518. Edificiul este decorat la interior cu minunate fresce, care i-au atras supranumele de "Capela Sixtină" a Lombardiei (sau "din Milano"). Lucrările aparţin mai multor pictori locali sau din regiune, între care cel mai important a fost Bernardino Luini, unul dintre discipolii şi colaboratorii lui Leonardo da Vinci.














Biserica Santa Maria presso San Satiro a fost ridicată între 1476-1482. Pe cât se pare, măcar o parte a construcţiei l-a avut ca arhitect pe Bramante (poate şi ca pictor).







Biserica San Babila este consacrată unui patriarh şi martir din Antiohia. La o vreme era considerată a treia biserică din Milano ca importanţă, după Dom şi Sant'Ambrogio. Moaştele lui Babylas au fost aduse din Siria prin sec. 5, când a fost ridicată şi o biserică. Biserica actuală a fost înălţată în anul 1095, dar a suferit schimbări majore în sec. 16, 19 şi chiar 20. Clopotniţa, de exemplu, e din 1920 şi o înlocuieşte pe cea originală, care s-a prăbuşit cândva după 1500.






San Carolo al Corso este o biserică mai nouă (1847) ridicată pe locul unei mânăstiri mai vechi. Este dedicată Sf. Carol Borromeo, episcop de Milano în sec. 16 şi promotor fervent al Contrareformei catolice.






San Sebastian sau Tempio Civico de San Sebastian, după cum e cunoscut local, este o biserică rotundă ridicată spre sfârşitul sec. 16 în stilul Manierismului (Renaşterea târzie). Nu am înţeles de ce este "templu civic".







Biserica Santa Maria Incoronata a fost începută în sec. 14 şi terminată în 1460. A servit drept biserică pentru o mânăstire augustiniană, din care nu a mai supravieţuit altceva.





Santa Maria del Carmine a fost o mânăstire a ordinului carmelit. Construită în sec. 13, refăcută după un incendiu în 1330 şi rezidită din temelii în prima jumătate a sec. 15.



Era slujbă, nu prea am putut face fotografii.


Basilica Sant'Eustorgio este una dintre cele mai importante biserici milaneze ale creştinismului timpuriu, alături de Sant'Ambrogio. Este dedicată Sf. Eustorgiu I, episcop de Milano, care ar fi adus moaştele celor 3 Magi de la Constantinopol. Dealtfel, pe baza faptului că ar adăposti mormintele magilor, biserica a fost unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din Italia până în sec. 12, când Frederic Barbarossa a jefuit oraşul şi a mutat relicvele la Koln (au fost înapoiate în 1903). Reconstruită în sec. 13 de călugării dominicani, a căpătat forma actuală după 1520.





În biserică se ţinea un fel de activitate religioasă, aşa că nu am putut face decât câteva fotografii, aşa mai pe şestache.

Pe laturile bisericii sunt mai multe capele ale vechilor familii nobiliare din Milano. În una din ele se găseşte aceste triptih celebru al lui Ambrogio Bergognone, unul din marii (şi din păcate mai puţin cunoscuţii) pictori locali.

Frescă de sfârşit de sec. 14 din Capela Visconti.

Din fericire cea mai celebră capelă din Sant'Eustorgio, Capela Potinari este dispusă dincolo de absida principală şi a putut fi vizitată mai în voie.

Capela conţine un tabernacol din argint în care s-ar afla capul Sf. Petru Martirul (sau Sf. Petru din Verona). Pe pereţi sunt fresce atribuite unor cunoscuţi pictori locali din perioada renascentistă sau manieristă, precum Vicenzo Foppa.




 

Din cauza programului am trecut pe lângă două mari biserici, în care nu am reuşit să mai intru (poate data viitoare):

Sant'Alessandro

şi San Giorgio

Un comentariu:

Anonim spunea...

Pozele sunt superbe! Ați vizitat locuri foarte frumoase: Roma, Florența, Siena, Istanbul, Londra. Acesta este un blog foarte interesant, pentru că este un blog cultural și prezintă orașe bogate în arhitectură și istorie!
"În biserică se ţinea un fel de activitate religioasă, aşa că nu am putut face decât câteva fotografii, aşa mai pe şestache."..... Rușinică, măgărușule! :) Oricum, fotografiile sunt excepționale și ce contează este că ați fotografiat un loc frumos, aveți amintiri de aici și nu ați fost prins de nimeni. :)
O vară frumoasă și la cât mai multe excursii interesante! :)