duminică, 13 octombrie 2013

Veneţia (III)

Pe traseul parcurs prin Veneţia am trecut şi pe lângă ceva biserici. Nu chiar cele mai mari şi mai frumoase, căci, pentru numai o zi petrecută aici, nu figurau între obiectivele principale (care vizau în special Piazza San Marco şi împrejurimile şi încă ceva). Însă, bisericile, pe lângă care am trecut, le-am şi vizitat. În general, sunt construite şi decorate în stilurile combinate ale Renaşterii târzii, Manierismului şi Barocului. Şi fiecare se laudă la intrare că în interior poţi vedea picturi de Tizian, Giorgione, Tintoretto, eventual Paolo Veronese şi alţi mari pictori veneţieni.
Biserica Santa Maria di Nazareth (sau Biserica Scalzi, cum i se mai zice local) se găseşte chiar la ieşirea din gară. Este construită la sfârşitul sec. 17 (terminată în 1680) în stilul rococo - baroc târziu.




Tavanul este pictat de Tiepolo.



Biserica San Giacomo dell'Orio, pe cât se pare, a fost construită iniţial în sec. 9 şi refăcută în 1225. Din această perioadă nu a mai rămas decât campanila. Restul bisericii a suferit mai multe transformări, cea mai importantă în 1532.










Crucifixul de deasupra altarului principal este atribuit lui Paolo Veneziano (sec. 14).



San Giovanni Elemosinario este o biserică ridicată la sfârşitul sec. 11, dar distrusă aproape în întregime într-un incendiu, care a afectat jumătate din Veneţia în 1514. Lucrările de refacere au început imediat şi au fost finalizate în 1531. Campanila, în schimb, se pare că este cea originală ridicată în sec. 13.



Pictura din altarul principal: "Sf. Ioan (Giovanni) cel Milostiv" de Tizian.







Şi am mai fost la Veneţia să vizitez Galleria dell'Accademia - cea mai mare expoziţie de pictură din nordul Italiei. E axată în principal pe artişti locali, dar are şi alţi pictori expuşi. Biletul de intrare costă 9 euro şi oferă (cel puţin mi-a oferit mie) un adevărat festin vizual. Din păcate, nu e permisă fotografierea.

Niciun comentariu: