sâmbătă, 4 aprilie 2015

Catedrala din Tours

Prin Tours am trecut foarte repede. De fapt, am trecut de două ori prin oraş, dar în drum către alte obiective şi mereu grăbiţi. Doar ce am avut timp într-o dimineaţă să facem câţiva paşi în împrejurimile catedralei.
Prima catedrală a fost construită, conform tradiţiei prin sec. 4 de un oarecare episcop Lidorius şi dedicată Sf. Mauriciu (sau Mauriţius) - liderul aşa-numitei legiuni tebane (Teba din Egipt, nu cea din Grecia), ai cărei militari au trecut la creştinism şi au fost martirizaţi din ordinul împăratului Maximian. Acest prim lăcaş a fost distrus de un incendiu în anul 561, dar a fost reconstruit în 590 de Gregorius de Tours, celebru episcop şi cronicar. Catedrala era strategic aşezată chiar în partea de sud a podului peste Loira, pe drumul comercial ce lega Parisul de sud-vestul Franţei. Asta a adus valuri de pelerini şi multe monede în cuferele episcopilor.
Zisele monede au ajutat la lărgirea şi înfrumuseţarea basilicii în prima jumătate a sec. 12. Din păcate, la doar câteva decenii mai încolo (în 1166, ca să fim mai exacţi), catedrala a fost distrusă în mare parte, în timpul războiului dintre Ludovic VII şi Henric II al Angliei. Cea a mai rămas a fost pus cu totul la pământ şi s-a decis ridicarea unei noi construcţii. Şantierul propriu-zis a fost pornit în 1170, dar lucrările s-au desfăşurat mai ardeleneşte, aşa. E posibil ca episcopii locali, care fuseseră oarecum partizani ai Albionului, să nu se mai bucure de sprijinul monarhiei franceze. În tot cazul, dacă pe la 1200 transeptul şi partea inferioară a turlele erau gata, corul nu e finalizat decât în 1279. Nava a fost finalizată după 1430. Turlele au fost şi ele terminat abia în sec. 16, respectiv în 1507 şi 1547; au 87 de metri înălţime. Din cauza perioadei foarte lungi de construcţie, lăcaşul prezintă caracteristici a trei stiluri arhitectonice: arcele butante şi o parte a corului sunt în stil romanic, nava şi decoraţiunile exterioare sunt gotice, iar partea superioară a turlelor urmează tipare renascentiste.
În 1356, când a fost oficial târnosită, catedrala a primit un nou patron - Sf. Gatianus (primul episcop de Tours, sec 3). Faţada a fost decorată în stilul gotic flamboiant, însă statuile au fost distruse de către protestanţi, în timpul războaielor religioase din sec. 16.



Rozeta de pe faţadă, unică în toate catedralele gotice (din câte ştiu eu) pentru că nu are formă rotundă.




Vizibile locurile goale unde se aflau statuile gotice ale sfinţilor.










Transeptul de vest. Catedrala din Tours este una din puţinele care mai păstrează vitraliile originale (sec. 13-15) aproape în integralitatea lor.
















Tabernacol de sec. 17 sculptat în lemn de abanos şi fildeş.

Monumentul funerar al copiilor lui Carol VIII şi Ana de Bretania. Sculptură în marmură de Carrara de Girolamo da Fiesole, sec. 15.


Fresce de sec. 14.
















Niciun comentariu: