marți, 21 aprilie 2015

Poitiers (III)

Biserica Notre Dame la Grande este cea mai veche şi cel mai bine păstrată biserică în stil romanic din Europa. A fost construită în a doua jumătate a sec. 11, fiind inaugurată în 1086 de viitorul papă Urban II. Arheologii au găsit sub biserică urmele unui alt lăcaş creştin anterior sec. 10, precum şi ruinele a două temple din epoca romană (sec. 2-4).
Faţada principală este considerată drept una dintre cele mai grăitoare opere de artă religioasă a stilului romanic. Sculpturile au fost realizate la sfârşitul sec. 11 - începutul sec. 12 şi înfăţişează scene din Vechiul şi Noul Testament. Cele mai multe dintre sculpturi au fost pictate, probabil în sec. 15. Din cauza condiţiilor meteo nu se mai păstrează decât urme infime de vopsea.
În sec. 14-15 au avut loc unele lucrări de refacere, în special în cazul capelelor private ce aparţineau unora dintre familiile importante ale oraşului. Cu acest prilej, elemente ale goticului târziu şi ale Renaşterii au fost folosite. Deasemenea, tot cam acum au fost îndepărtate unele dintre frescele originale. Acestea mai pot fi întâlnite doar în zona corului (altarul principal) şi în criptă.
Ca şi celelalte edificii catolice din Poitiers, Notre Dame la Grande a fost şi ea deteriorată în 1562, când hughenoţii au preluat puterea în oraş pentru o scurtă vreme. "Faptele lor de arme" se pot vedea şi azi pe faţada principală, unde multora dintre statui le-au fost distruse capetele. Deasemenea, pagube a suferit şi în perioada revoluţiei, când a fost închisă, mobilierul vândut, o parte din acoperişul din ardezie distrus, unele dintre monumentele interioare sparte, mormintele vandalizate.
Pe la jumătatea sec. 19 a fost declarată monument istoric şi a fost restaurată. Din nefericire, restaurarea a fost făcută cam după ureche. O parte a picturii interne nu este caracteristică epocii şi zonei, obiectele din interior au fost adunate de pe la mai multe lăcaşe de cult, aşa că acoperă epoci şi stiluri diferite (de la Renaştere la Barocul târziu, oricum nimic în congruenţă cu stilul romanic original; sau măcar cu cel gotic ulterior). Mai mult, în 1857, cloaşterul (la rândul lui o capodoperă a arhitecturii romanice) a fost demolat pentru a face loc halelor moderne ale oraşului.




























Vitraliile sunt realizate în sec. 19.




Corul.










Capela păstrează fresca originală de sec. 11.




Niciun comentariu: