miercuri, 8 iulie 2015

Lyon (II)

Biserica Sf. Gheorghe se găseşte la marginea oraşului vechi. Ridicată prin sec. 14, a fost distrusă cu ocazia revoluţiei din 1789. Edificiul actual a fost construit între 1845-1848 în stil neogotic.







Oraşul vechi, ori mai exact cartierele rămase din Lyonul medieval, se întinde pe pantele din jurul colinei Fourviere. Aici găseşti tipicele străduţe înguste şi clădiri din sec. 15-17.














Un rest al fortificaţiilor medievale.





Şi tot pe pantele colinei se găsesc două teatre din epoca romană - probabil din timpul domniei lui Hadrian (117-138 d.Cr.). Unul este de mari dimensiuni, putând adăposti până la 10.000 de spectatori. Celălalt este mai mic, cu o capacitate de numai 2-3.000 de spectatori. Se speculează că cel mic era cel mai probabil un odeon, o sală acoperită pentru spectacole de muzică şi teatru mai pretenţioase şi cu o mai mică popularitate, destinate unei elite cu gusturi culturale mai rafinate. În general, din oraşul roman nu a rămas mare lucru, construcţiile sale servind drept sursă de materiale de construcţie pentru oraşul medieval. Cele două teatre au supravieţuit datorită legendei conform căreia aici au fost martirizaţi creştini. Ca urmare, au fost considerate locuri sacre, fiind ocrotite de Biserică.

Teatrul cel mare.




Odeonul.



Niciun comentariu: