vineri, 10 iulie 2015

Lyon (III)

Catedrala din Lyon are hramul Sf. Ioan şi este sediul Arhiepiscopiei Tuturor Galiilor. Poartă acest nume pentru că în 1079 papa Grigore VII a acordat arhiepiscopului de Lyon rangul de primat peste toţi episcopii din fosta provincie romană.
Prima catedrală a fost ridicată, se zice, prin sec. 2 de primii episcopi locali, sfinţii Pothinus şi Irineus. Evident, este vorba despre legendă fără fundament. În acea perioadă creştinii se întruneau pe ascuns prin catacombe din cauza persecuţiilor, nici vorbă să ridica catedrale. Un lăcaş a fost ridicat cu siguranţă prin sec. 6, fiind refăcut şi lărgit puţin după anul 900.
Edificiul actual a fost construit între anii 1175-1480 în stil gotic. Are 80 de metri lungime, 20 lăţime, iar înălţimea navei centrale este de 32,5 metri (cam cât un bloc cu 8 etaje). De-a lungul istoriei sale a suferit mai multe distrugeri şi refaceri. În 1562 a fost serios avariată de hughenoţi (nu a păstrat niciunul dintre vitraliile originale de sec. 13). Şi mai rău lovită a fost în 1793, cu ocazia revoluţiei. Atunci cloaşterul şi cea mai mare parte a clădirilor, care formau ansamblul catedralei, au fost demolate de iacobini. Catedrala în sine a fost transformată într-un templu al Zeiţei Raţiune - cultul oficial al dictaturii iacobine. A fost renovată în sec. 19. În 1944 a suferit alte avarii din cauza trupelor germane în retragere (acum s-au cam dus şi vitraliile montate în sec. 17-19). Când am ajuns noi, din păcate, era din nou în restaurare, şi nu am putut vedea întreg interiorul.






Statuile de pe faţada catedralei au fost distruse în 1793.





Ruinele fostului baptisteriu. A fost ridicat în sec. 6 şi a rezistat mai bine de 1000 de ani, doar pentru a fi demolat de revoluţia franceză în 1793.

Lângă catedrală se află ce a mai rămas din vechiul palat arhiepiscopal. Restaurat de curând, se crede că ar data din sec. 9 - deci este cea mai veche clădire din oraş, încă în picioare.

Vedere de pe colina Fourviere.



Şi în catedrală au fost distruse statuile.




Orologiu astronomic - sec. 17.



Notre Dame de Fourviere este o biserică modernă amplasată pe colina omonimă. A fost înălţată, între 1872-1884, peste forumul oraşului antic, construit de împăratul Traian. Basilica este construită într-o combinaţie a stilurilor romanic şi neobizantin. Este dedicată Sfintei Fecioare, a cărei intervenţie ar fi salvat Lyon în mai multe ocazii (ciuma din 1348, cea din 1643, epidemia de holeră din 1832 sau invazia prusacă din 1870). Este înscrisă pe lista monumentelor UNESCO.



















Pe pardoseală sunt mozaicuri cu cele 7 păcate capitale - Ura.














Biserica Sf. Nizier a fost construită între sec. 15-16 în stil gotic. Lăcaşul actual se suprapune peste o biserică din sec. 9, care a înlocuit-o pe cea distrusă de sarazini pe la 700 şi un pic, care era la rândul ei construită peste un vechi templu roman. Nume vine de patronul bisericii, Sf. Nizier sau Nicetus, arhiepiscop de Lyon în a doua jumătate a sec. 6. Ca şi celelalte biserici din oraş, a suferit distrugeri în 1562 (când a fost jefuită de hughenoţi) şi la revoluţia franceză (când a fost deconsacrată şi transformată în depozit de făină şi cereale). În sec. 19 au fost duse lucrări de restaurare, ocazie cu care i s-au adus şi oarece modificări. Alte lucrări similare au fost efectuate prin anii '70, când a fost declarată monument istoric.


















Capela Notre Dame de Grace. Sculptură în marmură de Antoine Coysevox - 1676.








Niciun comentariu: