duminică, 2 octombrie 2016

Două moschei

Între minorităţile României se numără şi turco-tătarii (dpdv statistic sunt trataţi la grămadă, deşi fac parte din etnii distincte) musulmani. Aceştia locuiesc în special în Dobrogea, formând spre 5% din populaţia provinciei. Între lăcaşele lor de cult se numără mai multe monumente istorice şi de arhitectură, dintre care eu am vizitat, astă vară, două.
Marea Moschee din Constanţa a fost construită între 1910-1913. Edificiul a fost realizat de inginerul Gogu Constantinescu, sub îndrumarea arhitectului Victor Ştefănescu (pentru care proiect fiind decorat de sultanul Mehmed V). Clădirea are la bază modelul moscheei din Konya (un oraş din Anatolia) şi expune o combinaţie a stilurilor neo-egiptean, neo-bizantin şi maur, cu unele elemente decorative tradiţionale româneşti. Cupola are o înălţime de 25 de metri şi un diametru de 8 metri. Minaretul moscheii are 47 de metri.
Lucrările au demarat la iniţiativa regelui Carol I (care a şi donat o parte din fondurile necesare), ca un semn de respect faţă de comunitatea musulmană dobrogeană. Motiv pentru care, într-o primă fază, lăcaşul s-a numit Moscheea "Carol I". Ulterior a fost redenumită Moscheea "Mahmud II", după numele unui sultan reformator din prima jumătate a sec. 19. După venirea la putere a comuniştilor, denumirile ce implicau rezonanţe monarhiste au fost interzise, adoptându-se titulatura de Marea Moschee, utilizat oficial şi astăzi. Altfel, comunitatea musulmană locală o numeşte Kral camisi - Moscheea regelui.
Biletul de intrare este 5 lei.












Moscheea Esmahan Sultan din Mangalia este unul dintre cele mai vechi lăcaşe de cult musulmane de pe teritoriul României - după moscheea din Babadag construită în 1522. A fost ridicată în anul 1573 de către Esmahan Sultan, fiica sultanului Selim II, după a vizită a prinţesei prin Dobrogea. Moscheea a fost construită în stil maur, fiind folosită piatră din zidurile anticului Callatis. La ridicarea zidurilor şi a minaretului nu a fost folosit mortar, pietrele fiind prinse împreună prin scoabe de fier. De jur împrejurul edificiului este un cimitir musulman, unele dintre morminte având o vechime de peste 300 de ani. Între cei înhumaţi aici se regăsesc ceva demnitari locali, dar şi un "Mehmet paşa" - probabil un guvernator al oraşului din sec. 18.
În perioada comunistă, moscheea a fost lăsată să de degradeze. Gardul a dispărut, cimitirul a fost năpădit de buruieni, crăpături au apărut în ziduri, acoperişul avea mari găuri, iar minaretul era vizibil înclinat. După 1989 au fost întreprinse lucrări de restaurare, ce au luat sfârşit în 2008. Costurile au fost suportate de un om de afaceri turc, Capa Tunc (cel care a construit Mall-ul Vitan).
Taxa de vizitare este 5 lei.











Mormântul lui Mehmet paşa (stânga).

Niciun comentariu: