marți, 5 septembrie 2017

Berlin (III)

Beliner Dom este catedrala evanghelică (sau luterană) a Berlinului. A fost construită în stil neobaroc între 1893-1905 peste ruinele vechii catedrale de sec. 17. Are 114 metri lungime, 73 de metri lăţime şi 116 metri înălţimea maximă a cupolei. În timlul celui de-al Doilea Război Mondial, catedrala a fost puternic avariată, atât în urma bombardamentelor aeriene, cât şi din cauza luptelor de stradă.
Lucrările de restaurare au început în 1975, nu înainte ca regimul comunist est-german să înlăture cât mai multe cruci de pe structură şi să demoleze prin detonare o superbă capelă adiacentă catedralei, care supravieţuise războiului fără o zgârietură.
Catedrala a fost oficial redeschisă cultului în 1993.
Accesul se face contra unei taxe de 7 euro.
















Mormântul împăratului Friedrich III (1831-1888).

Mormântul marelui prinţ elector de Brandenburg Friedrich Wilhelm (1620-1628).

Mormântul regelui Prusiei Friedrich I (1657-1713).

Cripta catedralei.

Oraşul văzut din cupolă.



Din zona catedralei începe celebrul bulevard Unter den Linden (Pe sub salcâmi), care taie în două centrul oraşului şi conţine cam tot ce s-a mai păstrat din vechiul Berlin.

Palatul regal din Berlin. A început să fie construit în prima parte a sec. 18, iar generaţiile succesive de regi prusaci, apoi împăraţi germani i-au tot adus modificări. În timpul războiului ai fost grav avariat, apoi autorităţile comuniste l-au demolat de tot, pentru a îndepărta orice urmă a monarhiei. După 2000 s-a început reconstrucţia edificiului.

Zeughaus (vechiul arsenal) este cea mai veche clădire de pe bulevard. A fost construit între 1695-1730 în stil baroc, pentru a adăposti un arsenal de artilerie. Azi este Muzeul de Istorie al Germaniei.




Neue Wache (Casa noii gărzi) este un memorial dedicat tuturor victimelor războaielor şi regimurilor dictatoriale. Clădirea a fost construită în 1816 - cazarmă a gărzii regale. Rolul de memorial îl primeşte în 1931.

Opera de Stat din Berlin a fost construită la sfârşitul sec. 18 în stil neoclasic.

Universitatea Humboldt este cea mai veche universitate din Berlin. A fost fondată în 1811 de regele Prusiei Friedrich Wilhelm III, la iniţiativa savantului Wilhelm von Humboldt.



Catedrala catolică Sf. Hedwig a fost construită între 1747-1773. Proiectul a încercat să urmeze modelul Panteonului din Roma. Edificiul a fost avariat în 1943, în urma unui bombardament. A fost refăcut între 1952-1963, dar numai din punct de vedere structural. Vechea decoraţie internă a rămas pierdută.





Statuia ecvestră a lui Friedrich II cel Mare, regele Prusiei.













La capătul opus al bulevardului se găseşte Poarta Brandenburg.  A fost construită în sec. 18 în stil neoclasic, pentru a comemora o victorie a regelui prusac Friedrich Wilhelm II. Monumentul a fost sever avariat în timpul războiului. Ulterior a fost restaurată de autorităţile comuniste, dar qvadriga de bronz a fost îndepărtată, fiind văzută ca un simbol al monarhiei şi al militarismului prusac. După reunificarea germană, qvadriga a fost readăugată. Până în 1989, Zidul Berlinului trecea doar la câţiva metri de poartă.






Niciun comentariu: