vineri, 8 septembrie 2017

Berlin (IV)

Reichstagul (Parlamentul german) se găseşte în apropierea Porţii Brandenburg. Construcţia noii clădiri a Parlamentului a început după unificare germană din 1871 şi proclamarea Imperiului German. Edificiul a servit drept sediul al parlamentului până în 1933, când a fost incendiar de nazişti ca parte a unei lovituri de stat prin care partidele au fost interzise, iar întreaga putere a fost încredinţată lui Hitler. Cât a durat dictatura nazistă, clădirea nu a prea fost utilizată. Şi nici reparată. Raidurile aeriene şi luptele de stradă din aprilie-mai 1945 au adăugat noi stricăciuni.
După împărţirea Germaniei, clădirea a revenit RDG, însă parlamentul comunist şi-a desfăşurat şedinţele într-o clădire nouă. Reichstagul a zăcut în ruine, deşi ceva lucrări de mentenanţă au fost efectuate prin anii '60.
După prăbuşirea regimului comunist şi reunificarea germană din 1990, capitala noului stat a fost stabilită la Berlin şi s-a pus problema unui sediu pentru parlamentul întregit. Drept care s-a decis renovarea vechii construcţii. Lucrările au luat sfârşit în 1999, păstrându-se cât mai mult din înfăţişarea iniţială. Au păstrat şi câteva din grafiti-urile soldaţilor sovietici din 1945, ca o aducere aminte a urmărilor regimului nazist, dar şi al jertfelor celor care au contribuit la distrugerea lui.
Apropos, nemţilor nu le arde de glumă pe această temă din trecutul lor. În vara aceasta, doi turişti chinezi au găsit amuzant să-şi facă selfiuri în faţa parlamentului (care, că veni vorba, acum poartă numele oficial de Bundestag) practicând salutul nazist. Au fost săltaţi imediat de poliţie şi au primit o amendă ţeapănă. Aviz amatorilor!




Tiergarten (Grădina fiarelor) este un parc în centru Berlinului. După cum îi zice şi numele, cândva, prin sec. 16, era un parc de vânătoare al ducilor de Brandenburg. Pe la jumătatea sec. 18 a fost transformat în grădină publică şi s-au efectuat lucrări de tip peisagist. Parcul a rămas în proprietatea monarhiei până în 1881, când a fost transferat municipalităţii berlineze.

Multe din aleile parcului sunt pavate doar parţial, pentru cei care vor să simtă pământ sub tălpi.

Altele nu sunt pavate deloc.






Monumentul ostaşului sovietic. A fost ridicat de autorităţile de ocupaţie sovietice în 1945, imediat după terminarea războiului şi în mare grabă. Ca o ironie a istoriei, după ce au marile puteri învingătoare au terminat de negociat împărţirea zonelor de ocupaţie, monumentul a căzut în zona americană. Pe toată perioada Războiului Rece, monumentul a stat pe teritoriul RFG.


Grădina zoologică din Berlin este cea mai veche de pe teritoriul german. Îşi are originea într-un padoc special amenajat la sfârşitul sec. 18 într-o margine a Tiergarten, pentru a adăposti diverse animale şi păsări. A devenit efectiv grădină zoologică în 1844. În timpul războiului, zona a fost lovită din plin de bombe, apoi, în aprilie-mai 1945, aici s-au dus lupte grele cu sovieticii. Ca urmare, grădina a fost totalmente devastată. Din cele 3715 animale au supravieţuit doar 91.
Azi este una dintre cele mai vizitate din Europa, cu peste 3 milioane de vizitatori anual. Biletul costă 15 euro doar pentru grădină şi 21, dacă vrei să vizitezi şi acvariul.

































Niciun comentariu: