joi, 9 august 2018

Granada (III)

Albayzin (sau Albaicin) este un cartier al Granadei. Este partea cea mai veche a oraşului, datând din perioada maură. Este caracterizat de case albe şi alei înguste. Unele dintre case au o mică grădină, altele au o curte interioară (sau patio). În 1499, Albaicin a fost punctul de plecare al unei dintre revoltele moriscilor. Din 1994 întregul cartier a fost inclus pe lista monumentelor UNESCO.
















Mmmm, tapas!

Biserica Nuestro Salvador (Salvatorul Nostru) a fost ridicată în sec. 16 şi refăcută după ce a fost parţial distrusă în războiul civil din 1936-1939.



În Albaicin am găsit şi cazare într-un soi de hotel / han (Carmen Terrazas de la Alhambra), deschis într-o veche locuinţă maură. Care din stradă arăta aşa...


... iar în interior cam aşa...








Cartierul a fost înconjurat de ziduri puternice (sec. 11), din care s-au păstrat segmente importante.





Mânăstirea San Jeronimo (Sf. Ieronim) a fost ridicată de regii Isabela de Castillia şi Ferdinand de Aragon în afara zidurilor de atunci ale Granadei. Construcţia a început chiar în timp ce Granada era sub asediu şi a luat sfârşit pe la jumătatea sec. 16. Edificiul urmează stilul arhitectonic al Renaşterii spaniole, cu ceva influenţe mudejare (arabe).
Mânăstirea a fost unul din principalele sedii spaniole ale călugărilor ieronimiţi, o subramură a ordinului monahal al Sf. Augustin. În timpul invaziei napoleoniene a fost închisă şi a început să se degradeze. De altfel, frâncii au demolat una din turle, iar cu piatra rezultată au construit un pod. La începutul sec. 20, mânăstirea a fost redeschisă şi restaurată. În continuare, este căminul unor călugări ieronimiţi.
Biletul costă 4 euro.
















Altarul principal a fost realizat de Pablo de Rojas, unul din marii sculptori al Renaşterii spaniole.




Claustrul.


Niciun comentariu: