vineri, 19 octombrie 2018

Biserica fortificată Homorod

Localitatea Homorod a fost întemeiată, pe jumătatea sec. 12, de către colonişti germani aduşi de regele maghiar Geza II. Spre deosebire de majoritatea celorlalţi colonişti germani, aceştia nu erau originari din Saxonia, ci din Flandra (deci, nu sunt propriu-zis saşi şi, la început cel puţin, vorbeau alt dialect germanic şi aveau alte obiceiuri).
Aceşti colonişti au construit o biserică în stil romanic, care, cel mai probabil, a fost distrusă în timpul marii invazii mongole din 1241. Spre sfârşitul sec. 13 este ridicată o nouă biserică, în stil gotic. Noul lăcaş are o singură navă (biserică sală), ceea ce constituie o raritate între bisericile săseşti, care au trei nave. În sec. 15-16 biserica a fost înconjurată cu o dublă centură de fortificaţii, întărită de turnuri şi bastioane. Pentru ridicarea marelui turn-donjon de pe latura de est a bisericii, vechiul cor (altarul) a trebuit zidit şi integrat în noul turn. Ca atare, spaţiul interior al bisericii a fost redus. Din fericire pentru noi, prin zidirea corului au fost păstrate vechi fresce din sec. 13-14. Acestea s-au păstrat spre deosebire de cele din biserică, distruse în sec. 16, când comunitatea germană ardeleană renunţă la catolicism şi aderă la Reforma luterană.
 În 1623 un incendiu a distrus o parte a lemnăriei şi a acoperişului bisericii şi turnurilor. Lucrările de refacere au luat sfârşit în 1626. 
În 1784, mărindu-se congregaţia şi fiind necesar mai mult spaţiu, peretele de sud a fost spart şi construit un nou cor, astfel schimbându-se orientarea bisericii de pe axa est-vest pe cea sud-nord.








Altarul a fost realizat în 1784, iar orga datează din anul 1793.

Panourile de lemn ale amvonului, precum şi cele din restul bisericii au fost pictate în 1793.







Niciun comentariu: