vineri, 28 decembrie 2018

Bratislava (II)

Catedrala Sf. Martin din Bratislava a fost construită în stil gotic între 1311-1452 peste o biserică mai veche. În secolele următoare au fost făcute unele adăugiri, în special prin adăugarea unor capele noi. În 1760 partea superioară a turlei gotice a fost distrusă de trăznet şi a fost refăcută în stil baroc. Între 1563-1830 catedrala a fost locul unde împăraţii Habsburgi se încoronau ca regi ai Ungariei. Sub catedrală se găsesc mai multe catacombe şi cripte, nu toate fiind descoperite sau cercetate integral. Din păcate, autorităţile comuniste au decis ca prin faţa catedralei să treacă rampa de acces a unuia din podurile peste Dunăre. Din cauza vibraţiilor traficului, edificiul este permanent afectat şi are nevoie de restaurări frecvente.















Poarta Sf. Mihai este singura păstrată dintre cele patru porţi ale fortificaţiilor medievale. A fost construită în sec. 13 şi refăcută în sec. 18.


Biserica Sfântului Salvator a fost o biserică protestantă a comunităţii germane din oraş, construită între 1636-1638 în stil baroc. Ulterior biserica a fost confiscată de autorităţi şi cedată călugărilor din ordinul iezuit.










Piaţa Mare.


Primăria medievală a fost construită în sec. 15 prin conectarea a trei clădiri private. Turnul de veghe este mai vechi - este menţionat deja în 1370.




Biserica Sf. Treime a fost ridicată între 171-1727 în stil baroc ca centru al unei mânăstiri aparţinând ordinului monahal trinitarian. Ordinul a fost alungat din imperiu în 1782 de către împăratul Iosif II, iar mânăstirea a fost desfiinţată. Biserica mânăstirii a devenit biserică parohială. Între 2003-2009 a servit drept catedrală pentru dioceza ce deservea armata slovacă.







Niciun comentariu: