miercuri, 19 decembrie 2018

Budapesta (II)

După cum ziceam, Pesta este zona mai nouă a oraşului, situată pe malul estic al Dunării. Frumoasele edificii de acolo au apărut în sec. 19 şi la începutul sec. 20.










În preajma catedralei era organizat un târg de crăciun...

...păzit de aşa ceva, deşi toată lumea ştie că singura ameninţare serioasă la adresa Ungariei vine de la propriul guvern şi de la stupizenia cetăţenilor (cam ca la nişte vecini ai lor).







Podul Szechenyi (sau Podul cu lanţuri) a fost construit între 1840-1849 de un inginer scoţian, după proiectul unui englez şi cu majoritatea banilor donaţi de un negustor grec, care avea proprietăţi şi interese imobiliare în acea zonă a oraşului. A fost numit aşa după contele Istvan Szechenyi, om politic din sec. 19, considerat de compatrioţii săi cel mai mare ungur din istorie (da, chiar şi înaintea Sfântului Ştefan). Podul a fost aruncat în aer în 1945 de trupele germane în retragere şi reconstruit după război.



Încă mai au monumentul "eliberatorilor" sovietici. Cine ştie, poate se întorc ăia.






"Pantofi pe malul Dunării" este un memorial închinat celor peste 20.000 de oameni asasinaţi aici de poliţia politică a partidului Crucile cu Săgeţi (legionarii lor), majoritatea evrei, dar nu numai, între dec. 1944 - ian. 1945. Victimelor li s-a ordonat să se descalţe, apoi au fost executate la marginea apei, pentru a scuti eforturile cu arderea ori îngroparea. Cele 60 de perechi de încălţări din fier au fost montate în anul 2005.


Catedrala Sf. Ştefan a fost construită în sec. 19 - începutul sec. 20 în stil neoclasic, fiind sfinţită în anul 1905. Are dimensiuni destul de generoase - 87 de metri pe lung, 55 pe lat şi o înălţime de 96 de metri - ocupând locul 3 între bisericile din Ungaria. Este, de fapt co-catedrală, împreună cu basilica din Esztergom, oraş care a fost prima capitală regală maghiară şi sediul primei arhiepiscopii. Lăcaşul a fost avariat în timpul celui de-al Doilea război mondial şi restaurat ulterior.











Relicvariu în care s-ar găsi o mână a regelui Ştefan I cel Sfânt.




Parlamentul maghiar (în fine, clădirea Parlamentului) a fost ridicat între 1885-1904 în stil neogotic, deşi a fost oficial şi cu fast inaugurat încă din 1896, când s-au sărbătorit 1000 de ani de la stabilirea triburilor maghiare în Pannonia.









Biserica Binecuvântatei Sfinte Fecioare din Oraşul Interior (oau, câtai numele!) este principala biserică parohială a Budapestei. Un prim lăcaş de cult a fost ridicat aici încă din sec. 11 în stil romanic. Acea biserică a fost distrusă de mongoli în 1241. Refăcută în stil gotic între 13-15, după cucerirea otomană a fost transformată în moschee. În prima jumătate a sec. 18, după recucerirea austriacă, a fost refăcută în stil baroc vienez. În anii '50, când a fost reconstruit Podul Elisabeta, aflat la câţiva metri, regimul comunist a vrut să profite de ocazie şi să demoleze biserica. Proiectul a fost suspendat, după proteste viguroase ale Bisericii Catolice din Ungaria. La ei ierarhii nu au fost nişte sclavi penibili în faţa comuniştilor, spre deosebire de înalt-boaitele ortodoxe de la noi. Biserica a fost restaurată în mai multe rânduri, descoperindu-se şi ceva urme ale perioadei gotice.












Fragmente de frescă din sec. 13-15.



Niciun comentariu: