luni, 14 octombrie 2019

Arezzo (III)

Piazza Grande a fost cel mai important şi cel mai întins spaţiu liber din Arezzo în perioada medievală. Aici se ţineau târguri, adunări civice, serbări şi întreceri sportive ori turniruri. Piaţa este mărginită de clădiri din sec. 13-16, printre care câteva edificii monumentale.

În dreapta Palazzo Cofani-Brizzolari (sec. 15). Lipit de el este Torre Faggiolana (sec. 13).

În partea dreaptă - Loggia Vasari, construită de unul dintre cei mai celebri fii ai oraşului - arhitectul, pictorul şi sculptorul manierist Giorgio Vasari către sfârşitul sec. 16.



De la dreapta la stânga: Palatul Fraternităţii laice (sec. 14), Palatul episcopal (sec. 16) şi Biserica Santa Maria della Pieve.


Construcţia Bisericii Santa Maria della Pieve a început în prima parte a sec. 11, lucrările fiind finalizate în sec. 12. Iniţial arhitectura bisericii a urmat stilul romanic. Acest lucru este vizibil pe faţada principală, în absida altarului principal şi în proiectul campanilei (care datează din 1330). Ulterior, în sec. 14, o parte a interiorului a fost refăcută în stil gotic. Dat fiind spaţiul strâmt şi inegal, biserica urmează un plan strâmb şi inegal.


Faţada este împodobită cu sculpturi de sec. 12-13.











Crucifix pictat de Margaritone d'Arezzo, artist local din a doua jumătate a sec. 13.

Polipticul Tarlati este pictura ce decorează altarul principal. A fost comandat de episcopul Guido Tarlati şi pictat în 1320 de maestrul sienez Pietro Lorenzetti.

Cripta.

Zidurile păstrate până azi au fost construite după cucerirea oraşului de către florentini în sec. 15.







Palazzo dei Priori a adăpostit instituţiile de conducere ale Republicii aretine. A fost construit în prima jumătate a anilor 1300, suferind unele modificări în secolele următoare.

Biserica San Francesco a fost principala biserică a ordinului franciscan ridicată în Arezzo. Lucrările au început în anul 1290 şi au luat sfârşit pe jumătatea secolului următor; faţada nu a fost terminată. Este un edificiu simplu, cu o singură navă largă şi câteva capele laterale. Pereţii au fost decoraţi cu superbe fresce (păstrate destul de bine) realizate de maeştri toscani din sec. 14-15, precum Spinello Arettino şi fiul său - Parri Spinelli, Guido da Siena, Bicci di Lorenzo, Neri di Bicci. Cappella Maggiore (capela altarului principal) este decorată cu fresce pictate de unul dintre marii maeştri ai Renaşterii, Piero della Francesca între 1452-1468.
Accesul în biserică se face contra unei taxe de 9 euro.








Monumentul funerar al lui Francesco Roselli, operă a sculptorului Michele da Firenze (sec. 15).

Buna Vestire, Neri di Bicci (sec. 15).








Capela Guasconi - fresce pictate de Spinello Aretino la începutul anilor 1400. Pictura altarului este un triptic pictat cam în aceeaşi perioadă de Niccolo di Pietro Gerini.




Capela principală.


Crucifixul a fost pictat de un maestru local din a doua jumătate a sec. 13.

Frescele lui della Francesca constituie un ciclu intitulat Istoria Crucii Adevărate. Pictura a fost restaurată la sfârşitul anilor '90 şi este considerată o capodoperă a Renaşterii.





Niciun comentariu: