luni, 1 februarie 2021

Como (II)

Catedrala din Como are hramul Înălțarea Maicii Domnului și este unul dintre cele mai impresionante monumente de arhitectură religioasă din nordul Italiei. Construcția unei noi catedrale (între sec. 4-14 Como a avut cel puțin trei catedrale situate în alte locații) a început în 1396, în stil gotic târziu. La vremea aceea, Como era alipit ducatului Milano, ducele milanez Gian Galeazzo Visconti participând cu fonduri la ridicarea basilicii. Lucrările pentru catedrală s-au desfășurat de-a lungul mai multor secole, cu mari perioade de pauză din lipsă de fonduri sau din motive legate de instabilitate politică ori molime. În sec. 15-16 au fost introduse elemente renascentiste, iar în sec. 17 baroce. În cele din urmă, edificiul a fost desăvârșit prin construcția, între 1731-1740, a unei cupole rococo, operă a arhitectului Filippo Juvarra (unul din marii arhitecții ai Barocului târziu).

Fațada catedralei a fost realizată între 1457-1486 în stil gotic târziu. Cele mai multe statui de pe fațadă sunt opera unei familii de sculptori din cantonul elvețian Ticino - Rodari. Aceștia au utilizat un stil propriu ce combina elementele gotice cu cele renascentiste.




De-o parte și de alta a intrării principale sunt două statui reprezentându-i pe cei mai iluștri fii ai orașului: Pliniu cel Bătrân...

... și cel tânăr.






Portalul intrării secundare de pe latura de sud a fost sculptat de Tommaso Rodari între 1491-1509.


Portalul intrării de pe latura de nord (Portalul broaștei - între animalele reprezentate se găsește și o broască) a fost sculptat de același artist între 1505-1507.















În catedrală sunt expuse o serie de tapiserii produse în sec. 16-17 în ateliere celebre din Milano, Florența și Bruxelles.







Broleto este vechea primărie medievală. A fost construit în 1215, într-o combinație a stilurilor romanic și gotic. Apoi, în sec. 15 i-au fost aduse câteva completări în stilul Renașterii lombarde. Când a fost construită catedrala, de care este lipit, capătul sudic a fost demolat, pentru a face loc lăcașului religios. Turnul primăriei adăpostește cele patru clopote ale catedralei. Astfel nu a fost necesară construirea unei turle.










San Giacomo (Sf. Iacob) a fost o basilică de mari dimensiuni. A fost construită, în apropierea catedralei, în sec. 12-13 (era deja sfințită în 1279) în stil romanic. În sec. 14 cartierul în mijlocul se găsea biserica a fost scena unor ample ciocniri armate între diferite facțiuni politice, fapt de a produs pagube construcției. În 1578 s-a decis demolarea unei părți a bisericii, care efectiv a fost tăiată în două. Ulterior, în sec. 17 a fost refăcută în stil baroc.








Niciun comentariu: