sâmbătă, 27 martie 2021

Bellano (II)

Biserica Sf. Nazarius și Celsius (doi martiri creștini de la jumătatea sec. 1) a fost construită în sec. 13, în stil romanic lombard. În 1341 este distrusă parțial de un torent revărsat în urma unei furtuni. A fost refăcută în anii următori, iar în 1348 a fost construită actuala fațadă, în stil gotic. Turla a fost construită în 1567. Interiorul este decorat cu o serie de fresce și sculpturi realizate în sec. 15-16, în stilul Renașterii lombarde.



















Orrido di Bellano este un mic defileu de pe teritoriul orășelului. Cheile, înalte și foarte înguste, au fost săpate de râul (mai degrabă un torent) numit Pioverna, acum vreo 15 milioane de ani. Râul traversează Bellano, apoi se varsă în Lacul Como. Cheile sunt spectaculoase și pot fi vizitate. Din păcate, în urma unor inundații, o parte a traseului a fost afectat, așa că doar ceva mai mult de jumătate este încă accesibil.










O parte a torentului este captată (conducta verde) și utilizată pentru producerea energiei electrice. La intrarea în defileu se găsește un turn (cel de lângă podul de cale ferată), despre care nimeni nu mai știe mare lucru. I se spune Casa Diavolului, dar nu se știe când a fost ridicat (cel mai probabil în sec. 14-15) și la ce a servit.

Niciun comentariu: