luni, 8 martie 2021

Varenna (I)

Este un orășel de pe țărmul estic al Lacului Como. A fost întemeiat în anul 769, la vremea respectivă fiind un umil sat de pescari. Pentru a combate tendințele expansioniste ale orașului Como, a încheiat o alianță cu Milano. Din păcate pentru varenezi, Milano, deși simțitor mai puternic, era mai îndepărtat. Astfel, până se să bucure de ajutorul milanez, trupele comancine au luat cu asalt și devastat Varenna în 1126.

În secolele următoare, Varenna a fost inclusă în Ducatul Milano, făcând parte din fiefurile diferiților nobili lombarzi, vasali ai ducilor milanezi. Cam ca orice comună italiană, Varenna a avut și ea nemesisul personal, respectiv un sat din vecinătate - Lierna. Ori de câte ori dulăul șef din sud era ocupat cu alte afaceri, cei doi pechinezi erau la gâtul celuilalt. Conflictele dintre cele două mici comune (în sensul de așezări autonome, nu de așezări rurale) erau destul de frecvente și destul de sângeroase, dacă ținem cont că ambele erau fortificate și niciodată forțele lor însumate nu depășeau 1000 de luptători. În cele din urmă, Varenna a reușit să iasă victorioasă și să anexeze teritoriul inamicului.

Azi Varenna are ca la vreo 750 de locuitori și o economie bazată pescuit, ceva agricultură și (în special) turism. Mie mi s-a părut a fi cel mai frumos sat din cele vizitate de noi în jurul Lacului Como.

Bellagio, Menaggio și Varenna formează un triunghi peste lac - prima localitate pe istmul ce desparte brațele „Y”-ului, a doua pe malul vestic, ultima pe cel estic. Cele trei sunt legate prin curse dese de feribot. Unele vase pot transporta și autovehicule, însă noi am preferat să parcăm mașina la Bellagio. Un bilet de feribot pentru traseul B-M-V, valabil o zi, costa 11 euro. Și, da, încă mai au și vapoare cu zbaturi. Ăsta din imagine a fost construit înainte de Primul Război Mondial.













Biserica Sf. Gheorghe a fost construită în sec. 13-14 în stil romanic târziu lombard. Turla a fost ridicată în a doua jumătate a sec. 15. Este o biserică mare pentru o localitate nu prea răsărită, cu trei nave. În interior se mai păstrează câteva fresce din sec. 13-14. Există, de asemenea, mai multe picturi renascentiste valoroase din sec. 15-16.








Botez lui Iisus, pictură realizată în 1533 de Sigismondo de Magistris, un artist renascentist din Como.


















Niciun comentariu: