joi, 25 noiembrie 2021

O tură prin Atena (IV)

Piața Monastiraki este una din zonele cele mai pitorești ale Atenei. În plus, străduțele din jur sunt înțesate de localuri și de buticuri și alte tipuri de mici magazine cu haine, cosmetice, suveniruri, etc., toate oferind diferite reduceri. Piața atrage și datorită faptului că aici se găsesc unele din monumentele istorice ale orașului.


Biserica Pantanassa a fost ridicată în secolul 10, ca centru al unei mânăstiri (azi dispărută). Motiv pentru care piața și districtul din jur poartă numele actual.

Moscheea Tzistaraki a fost construită în 1759 de guvernatorul otoman Mustafa Aga Tzistaraki. După crearea statului grec independent, lăcașul a fost deconsacrat și transformat în muzeu. Este unul din puținele monumente de arhitectură otomană care au supraviețuit în Atena.

Biblioteca lui Hadrian a fost edificată de împăratul roman omonim pe latura de nord a Acropolei - azi se găsește într-o margine a Pieței Monastiraki. Era una din cele mai mari din provinciile balcanice. Biblioteca a fost parțial distrusă de heruli în anul 267, dar a fost restaurată ulterior. În perioada bizantină a fost dezafectată, apoi transformată în biserică. Sub stăpânirea turcească o parte din clădire a fost demolată și materialele reutilizate în alte construcții.










Catedrala mitropolitană a fost construită între 1842-1862 și are hramul Buna Vestire. Constructorii au folosit marmură și piatră provenită de la 72 de biserici vechi, care au fost demolate pentru a face loc proiectelor edilitare.




Lângă catedrală se găsește o mică biserică bizantină dedicată azi Sf. Elefterie. Sunt mai multe teorii asupra perioadei când a fost înălțată, dar se pare că secolul 15 este cel mai apropiat de realitate. Atunci biserica purta hramul Sfintei Fecioare. I se zicea și mica mitropolie pentru că se găsea în apropierea reședinței mitropolitului Atenei (deși nu și al mitropoliei, care, până la impunerea stăpânirii otomane, era în biserica din Parthenon).






Niciun comentariu: