marți, 7 decembrie 2021

O tură prin Atena (V)

Forul roman se găsește oarecum între Acropolă și Agora. A fost construit în etape de-a lungul perioadei romane. Primele construcții datează din sec. 1 î.Hr. și se datorează patronajului lui Iulius Cezar și Octavian Augustus.











Piața Syntagma (în traducere Piața Constituției) este piața centrală a Atenei. Este numită așa în amintirea Constituției, pe care primul rege Otto I a fost obligat s-o dea, în urma revoltelor din 1843.



Palatul Parlamentului este fostul Palat regal construit între 1836-1843. La baza sa se găsește Monumentul Eroului Necunoscut. Aici are loc celebra schimbare de gardă a evzonilor, soldații din garda prezidențială. 



Dacă ai cu ce și ai timp, poți trage o fugă până la Capul Sounion (vreo oră cu mașina de la Atena). Aici a fost ridicat între 444-440 î.Hr. un templu dedicat lui Poseidon, zeul mărilor. Locația este celebră pentru că poți admira un splendid apus de soare. Accesul se face contra cost și numai până la ora oficială a apusului din ziua respectivă. Cel puțin așa scrie pe site și așa era anunțat pe poartă. Doamna (că altfel nu-i pot spune) de la poartă avea, însă, altă variantă. Intrarea se face doar până cu 20 de minute înaintea apusului. Așa că am rămas pe dinafară. Oricum zona este foarte pitorească.

Nici vorbă de apus încă, da?








Atena noaptea văzută de pe Dealul Lycabettus.





Niciun comentariu: