luni, 20 decembrie 2021

Sanctuarul de la Epidaur

Epidaur a fost în perioada antică un mic polis (oraș-stat) din vestul Peloponezului. Denumirea îi vine de la un erou mitic - Epidauros, fiul al zeului Apollo. În ciuda numelui, orașul a devenit celebru datorită altui fiul al patronului artelor - Asclepios, zeul medicinei. Cultul lui Asclepios este semnalat aici încă din sec. 7-6 î.Hr., dar abia din sec. 5 î.Hr. ia un avânt deosebit. La acea vreme sanctuarul se dezvoltă într-un adevărat complex religios și medical. Existau aici, pe lângă templul dedicat lui Asclepios și templele altor zeități (Artemis, Afrodita, Apollo), o bibliotecă, băi, un spital, un sanatoriu, spații de cazare pentru 160 de persoane, o sală de ceremonii, o palestră (spațiu pentru exerciții de gimnastică și alte activități sportive), un stadion și un teatru.

În sec. 4 î.Hr. sanctuarul de la Epidaur era unul dintre cele mai importante în lumea grecească, rivalizându-le pe cel al lui Apollo de la Delfi și pe cel al lui Zeus de la Olimpia. A rămas un important loc de pelerinaj pe motive medicale și în epoca romană. În sec. 3-4 d.Hr. sanctuarul cunoaște și perioade mai puțin fericite, fiind ocupat și jefuit de heruli în anul 267 și de goți în 395. Totuși pagubele structurale au fost reduse. Lovitura de grație i-a adus-o adoptarea creștinismului ca religie oficială a Imperiului Roman. În sec. 4 ori 5, pe fondul persecuțiilor îndreptate împotriva cultelor păgâne, sanctuarul este închis. Multe dintre clădiri sunt demolate, părți ale lor (coloanele în special) fiind utilizate la alte construcții. Altele pur și simplu se năruiesc din lipsă de îngrijire.

Biletul de intrare costă 12 euro.



Rămășițele templului lui Asclepios.







Stadionul.

Teatrul din Epidaur a fost construit la sfârșitul sec. 4 î.Hr.  La vremea lui era considerat cel mai frumos teatru din Grecia și cu cea mai bună acustică. Acustica bună a rămas și azi, lucru verificat de mine. Avea o capacitate de 13-14.000 de spectatori.


În cadrul complexului este organizat un mic muzeu care adăpostește cele mai importante descoperiri din cadrul cercetărilor arheologice.





Niciun comentariu: