miercuri, 1 iunie 2022

Valletta (II)

Intrarea efectivă în Valletta se face prin Poarta Regelui. Mă rog, aceasta este poarta de acces pietonală și turistică. Pentru mașini există alte căi. Cândva poarta arăta așa...


Vechea poartă a fost demolată în 1964 și înlocuită cu o atrocitate sinistră...



Restul fortificațiilor ridicate în sec. 17-18 au rămas intacte.





Palatul Parlamentului a fost construit între 2011-2015 într-un stil ultramodern, care se potrivește ca nuca-n perete cu restul orașului. În plus a costat foarte mult pentru economia locală - 90 de milioane de euro. Pentru un sfert din banii ăștia putea fi restaurat și adaptat unul din vechile palatele aproape ruinate din Valletta. Majoritatea băștinașilor îl consideră o clădire urâtă și îl detestă. Acum 3 ani, într-un sondaj, maltezii l-au votat a doua cea mai urâtă clădire din insulă, după un sediu de bancă din Mellieha (și aia tot în stil modernist și tot în partea veche a orașului).

Fosta Operă din Valletta a fost ridicată de britanici în 1866. În 1942 a fost lovită într-un raid aerian german. După război au existat mai multe încercări de refacere a clădirii, dar niciuna nu a fost dusă la bun sfârșit. În cele din urmă, în 2013, a fost transformată într-un teatru în aer liber, după planurile aceluiași arhitect, care a proiectat și clădirea parlamentului și noua poartă. Vallettanii au apreciat proiectul la fel de mult ca pe noul parlament.







Biserica Sf. Francisc a fost construită între 1598-1607, ca centru al unei mânăstiri franciscane. Din cauza unor defecte de structură, a fost în mare măsură refăcută în 1681.








Niciun comentariu: