duminică, 5 iunie 2022

Valletta (III)

Co-Catedrala Sf. Ioan a fost construită între 1572-1577, în timpul marelui maestru Jean de la Cassiere. Este co-catedrală deoarece catedrala „plină” este cea din Mdina, prima capitală a Maltei, unde este și scaunul arhiepiscopului. Planurile au fost trasate de Girolamo Cassar, maltez de origine, arhitectul oficial al Ordinului. Acesta a utilizat un stil renascentist târziu, influențat de alte proiecte similare din sudul Italiei.

Inițial decorația interioară a catedralei a fost destul de sobră. În a doua jumătate a sec. 17 s-a decis, totuși, decorarea lăcașului cu fresce și sculpturi, astfel încât să poată rivaliza cu cele mai splendide biserici din Roma. Efortul principal a revenit unui mare artist al Barocului - pictorul italian Mattia Preti. Acesta s-a achitat cu brio de sarcina încredințată, motiv pentru care a fost primit în rândurile cavalerilor de Malta.

Pentru multă vreme, biserica a servit strict nevoile spirituale ale Ordinului de Malta. Episcopul local nu avea jurisdicție asupra acesteia. În 1798 francezii i-au expulzat pe cavaleri, iar biserica a fost inclusă în eparhia episcopală. Dat fiind importanța sa istorică și culturală, i s-a acordat statutul de co-catedrală în anul 1816.

În al Doilea Război Mondial, construcția a fost destul de grav afectată de bombardamentele germane. Una din bombe a căzut la 2 metri de cupola principală. Din fericire, comorile artistice din interior fuseseră deja mutate și depozitate în siguranță. După război au fost efectuate o serie de lucrări rapide de refacere și consolidare. Apoi, între 1987-2018 a trecut printr-un proces de restaurare integrală.























În oratoriul catedralei se găsesc două lucrări ale unuia dintre cei mai mari artiști al barocului - Caravaggio.



Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul (1608)...

... și Sf. Ieronim scriind (1607-1608).





Monumentul Marelui Asediu a fost inaugurat în 1927 și este dedicat luptătorilor care au respins asediul otoman din 1565. Fotografia de la baza monumentului, înconjurată de flori, aparține unei ziariste locale de investigații, Daphne Caruana Galizia, care a expus o serie de afaceri majore de corupție care implicau personaje politice cheie ale Maltei (inclusiv primul-ministru, pare-se, deși nu au existat dovezi clare). În ciuda numeroaselor amenințări, ea a continuat investigațiile. Ca urmare, în 2017 a fost asasinată prin plantarea unei bombe în mașina sa.



Grădinile Cazarmei de Jos este un parc creat deasupra Bastionului Sf. Cristofor, în locul unei foste cazărmi.









Niciun comentariu: