Ravello este una dintre satele ce formează Coasta Amalfitană. Spre deosebire de suratele ei, nu este practic așezată pe țărm, ci mai sus pe dealurile ce domină coastă, la o altitudine vreo 350 de metri.
Nu se știe cu exactitate când a fost fondat orașul, dar cercetările arheologice sugerează că exista deja în perioada romană. Documentar nu este menționat până după anul 800, când făcea parte din Republica Amalfitană. În sec. 9-11 Ravello este menționat deseori în documentele amalfitane. Localnicii deveniseră foarte prosperi în urma comerțului cu lână și al industriei textile. Orașul s-a dezvoltat și mai mult, după ce vechea republică maritimă a devenit parte a Regatului normand din sudul Italiei. Normanzii au sprijinit politic și economic burghezia locală, pentru a ține în șah tendințele de independență ale elitelor din Amalfi. La sfârșitul anilor 1200 Ravello era un oraș înfloritor cu mai mult de 25.000 de locuitori.
Începând cu sec. 13, numeroasele crize politice, războaie civile și revolte din partea de meridională a peninsulei italiene vor afecta inevitabil orașul. Acum parte a Regatului de Neapole, Ravello va cunoaște un lung declin. Treptat familiile cele mai proeminente se vor muta la Napoli, ori prin alte centre mai importante, iar populația se va reduce tot mai mult. La 1500 încă era un orășel prosper de provincie, cu mai mult de 6.000 de locuitori și cu ceva familii nobiliare încă prezente. Prăbușirea majoră va avea loc după jumătatea sec. 18, moment după care așezarea este redusă la nu mai mult de un sat de păstori. O oarecare revenire a avut loc de la sfârșitul sec. 19.
Azi Ravello este un orășel cu ceva mai mult de 2300 de locuitori, o căutată destinație turistică de lux și un important centru cultural. Cele mai căutate locații de aici sunt cele două vile - Villa Rufolo (ridicată în 1270) și Villa Cimbrone (sec. 11). Prima este muzeu, a doua este hotel (dar anumite porțiuni, în special grădinile și terasa, sunt deschise turiștilor). Din păcate noi am ajuns destul de târziu (era și iarnă), așa că ambele erau închise. Chiar și așa a meritat vizita.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu