Basilica Sf. Iacob și Cristofor a fost construită în sec. 12. Inițial a fost catedrala ortodoxă a insulei și avea hramul Sf. Petru și Pavel, dar după sosirea venețienilor a fost transformată în catedrală catolică. Cu ocazia asediului otoman din 1571 a fost puternic afectată de bombardamente; a fost refăcută în a doua jumătate a sec. 17. A fost din nou avariată de un bombardament, german de data aceasta, în 1943. După război a fost restaurată.
Catedrala Theotokos Spilaiotissa este sediul mitropoliei ortodoxe din Corfu. A fost construită în sec. 19.
Primăria din Corfu. A fost construită pe locul fostului Teatru San Giacomo construit de venețieni în 1693 și distrus în bombardamentul german din 1943.
Monument dedicat celor 2000 de evrei corfioți care au fost deportați de naziști și asasinați la Auschwitz.
Vechea Fortăreață a fost ridicată de venețieni pe un promotoriu, unde se găsea deja un mai vechi castel ridicat de bizantini prin sec. 6. Aici s-au adăpostit o parte a localnicilor în timpul invaziei ostrogote din anul 551. O vreme se pare că bizantinii au părăsit fortificația, dar în sec. 11, pe fondul conflictului cu normanzii din sudul Italiei, zidurile au fost reparate și extinse.
Începând din sec. 14, venețienii au preluat cetatea și au transformat-o într-un fort inexpugnabil, adăugând permanent noi și noi ziduri și bastioane. În subteran au săpat mari depozite pentru hrană, arme și muniții. Tot în subteran era și cazarma pentru a oferi un adăpost mai bun garnizoanei. Chiar au săpat un șanț uriaș la baza peninsulei, transformând promotoriul într-o veritabilă insulă.
Vechea fortăreață a fost supusă de turci unor mari asedii în trei rânduri: 1537, 1571 și 1716. De fiecare dată armatele invadatoare au fost respinse cu succes, turcii nereușind să pătrundă în cetate, în ciuda bombardamentelor neîncetate. În schimb, o catastrofă naturală a distrus o bună parte din citadelă în 1718. În timpul unei furtuni, un trăsnet a lovit unul din depozitele mai expuse de praf de pușcă. Acesta a explodat stârnind o reacție în lanț, care a dus la detonarea altor trei depozite subterane. Sute de oameni au fost uciși și majoritatea clădirilor dintre ziduri au fost distruse. Ulterior, daunele au fost reparate, iar magaziile cu muniții mai bine adăpostite.
În prima jumătate a sec. 19 până în 1864, cât Corfu s-a aflat sub protectorat englez, fortăreața a adăpostit o garnizoană britanică. După ce insula a fost cedată Greciei, a continuat să aibă un rol militar, deși armamentul modern o făcuse depășită. În cele din urmă a fost transformată parțial în închisoare. Azi este muzeu.
Biserica Sf. Gheorghe a fost construită în 1840, pentru a deservi comunitatea britanică anglicană de pe insulă. După ce briții au plecat, biserica a fost trecută la cultul catolic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu