luni, 8 aprilie 2024

Fes (III)

Dar Belghazi este un palat ce a aparținut familiei omonime (adică Belghazi), care a făcut cândva parte din elita economică și politică a Fes-ului. A fost construit în prima jumătate a anilor 1700; a fost restaurat și modificat în câteva rânduri. Palatul este azi un muzeu privat. În unele săli de la parter sunt expuse (dar nu prea cu talent) diferite obiecte berbere - arme, haine, bijuterii, mobilier, etc. din sec. 18-19.









Orașul văzut de pe terasă.







Moscheea R'cif a fost construită între 1792-1822, fiind una dintre cele mai noi lăcașe de cult din Fes-ul istoric. Alături se găsește piața cu același nume, unde localnicii vând de toate.


Piața este mărginită de Bab R'cif (Poarta R'cif). Este o construcție modernă. Sau ar trebui să zic era. Am citit de curând un articol din care reieșea că au dărâmat-o (deși era un punct de atracție pentru turiști, nu era monument istoric), pentru a face loc unei parcări subterane.


Fes era celebru în toată lumea pentru atelierele sale de pielărie (și mai este). Acestea veneau automat la pachet cu numeroase tăbăcării - manufacturi în care pieile treceau prin mai multe procedee pentru a fi transformate în materia primă folosită de meșterii pielari. În condițiile în care artizanii erau bine văzuți și căutați pentru arta lor, tăbăcarii erau o breslă bogată, dar evitată din cauza muncii lor murdare și urât mirositoare. Azi doar trei tăbăcării au rămas în oraș. Cea mai mare și una din cele mai vechi este Tăbăcăria Chouara - cel mai probabil a fost înființată în sec. 12. Pentru a le înmuia și pentru a le curăța de resturile de păr și alte materii organice, pieile sunt ținute câteva zile în vase din piatră, într-un amestec de urină de vacă, găinaț de porumbel, var nestins, apă și sare. Apoi sunt răzuite cu un instrument special, după care, în alte vase, sunt vopsite în diferite culori.

Mirosul este absolut îngrozitor. Chiar de la această distanță și chiar dacă gazda ne-a dat niște mentă s-o ținem la nas, au fost momente în care m-am abținut cu greu să nu vomit.

Iar aici sunt o parte din produsele realizate în atelierele conexe tăbăcăriei.


Aeroportul din Fes.







Niciun comentariu: