Mileștii Mici este unul dintre cei mai importanți producători de vinuri din Rep. Moldova. Atât complexul de producție a vinurilor în sine, cât și crama sunt situate în localitatea omonimă, la vreo 15 kilometri sud de Chișinău. Crama este adăpostită într-un sistem de tuneluri săpate în calcar. Acestea au o adâncime cuprinsă între 30 și 85 de metri și o lungime totală de 55 de kilometri. Temperatura constantă de 12-14 grade și o umiditate de 85-95% oferă condiții excelente de păstrare și evoluție a vinurilor. Primele sticle depozitate aici fac parte din producția anului 1968, iar cele mai scumpe (480 de euro butelca) au fost îmbuteliate în 1973-1974. În 2005 colecția vinăriei a fost trecută în cartea recordurilor drept cea mai mare colecție de vinuri din lume cu „peste 1,5 milioane de sticle”. Nimeni nu știe sigur câte sunt, dar numărul real pare mai apropiat de 2 milioane.
Cramele se pot vizita. Există tururi cu ghid, prețurile variind între 350-2000 de lei moldovenești, în funcție de durată, de câte vinuri se degustă, dacă include meniu (și de care), ce vin primești cadou la final, etc (par egzamplu, dacă îl alegi pe cel mai scump, din ce cuprinde descrierea de pe site, ar trebui să nu mănânci 2 zile înainte și să ții bine la alcooale).
Orheiul Vechi este o rezervație cultural-naturală lângă satul Butuceni. Cuprinde ruinele orașului medieval Orheiul Vechi din sec. 12-16 (sigur, la vremea respectivă se numea doar Orhei, numele actual l-a primit după ce așezarea a fost părăsită în favoarea locației actuale). Se acționează în prezent pentru a fi introdusă în lista monumentelor UNESCO.
Noi am ajuns acolo pe seară, după ora de închidere a muzeului în aer liber. Așa că a trebuit să ne mulțumim cu o mică excursie și admirarea locului din meandrele Răutului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu