miercuri, 17 martie 2010

Astă seară revizuim în familie

De câtva timp e bai mare cu revizuirea asta a Constituţiei. Adică, a chestiei aleia, zi-i să-i zic. Legea supremă, bre, aşa că-mi stătea pe limbă. Ceea ce nu e chiar aşa de rău. Altora le stă pe creier. Sigur că mititica de ea a fost făcută (varză, de altfel), doar pentru a mai bifa ceva. Sigur că, după ce că este tare costelivă, o mai şi încalcă toţi, cum o prind. Acum, mai vor s-o şi revizuiască.
În toamnă, când cu alegerile, pentru că era în pericol să rămâie fără coledzi (care va să zică, mă-nţeledzi matale), marinerul a aruncat o momeală electorală pe piaţă. A organizat un referendum pentru revizuirea Constituţiei. Pe două direcţii, reducerea numărului de parlamentari şi trecerea la un parlament unicameral. Românaşul nostru, în majoritate cretinuţ şi total lipsit de cultură politică a dat fuga, să-l ajute pe băse în lupta cu mogulii. Cretinuţ şi total lipsit de cultură pentru că el credea, fraierul, că dacă votează boborul "da", gata, se şi aplică. Nu s-a obosit nimeni să-i explice (şi nici el nu s-a interesat) că revizuirea asta va trebui votată fix de parlamentul ală, de-l vroia el ciopârţit. Şi cretinuţ şi total lipsit de cultură pentru că nu a gândit ceva pe termen lung. De fapt, nu a gândit. Deloc. Doar a înghiţit cu cârlig şi mal cu tot lait-motivul că parlamentul papă banii ţării în cheltuieli stupide. Ceea ce nu-i decât parţial adevărat. Sunt alte zone, care înghit bugetul năvalnic. Dar preşul nu le-a arătat cu deştul, că doar nu era să se războiască cu afaceriştii de casă ai PDL sau cu şefii pedelişti ai diverselor companii autonome de stat, contribuitori generoşi la teşchereaua partidului.
Normal că sunt cam mulţi parlamentari. Avem, de exemplu, 137 de senatori la 22 milioane (declarate oficial) populaţie. SUA au 100, câte 2 de fiecare stat, la peste 300 milioane populaţie. Am putea să-i mai rărim. Dar nu sunt de acord cu parlamentul unicameral. Nu la noi. În UE majoritatea ţărilor au parlamente bicamerale. Dar sunt şi unele cu parlamente monocamerale. Gen Bulgaria, Cipru, balticii, Grecia, dar şi ţări civilizate precum Danemarca, Finlanda şi Suedia. La noi, eu nu aş adopa acest sistem. Lăsând la o parte tradiţia bicameralismului (din 1864), ar fi şi o piedică în calea unui potenţial Hugo Chavez de Dâmboviţa. Da, domnule Băsescu, fix la matale mă gândesc. Plus că s-ar putea rezolva şi problema cu sistemul de vot. Ar putea fi aplicată soluţia germană, cea care combină votul uninominal cu cel pe liste. Cea mai bună, în opinia mea căci pot fi susţinătorul unui partid, dar candidatul lor în colegiul meu să nu-mi placă. Asta era soluţia propusă de Prodemocraţia pentru alegerile de anul trecut, dar partidele au avut grijă s-o masacreze prin lege. Aşa că un oarecare crin (dar şi mulţi alţii) s-a putut califica în parlament de pe locul trei, în defavoarea primului la nr. de voturi primite. Şi atunci... Lăsăm votul pe listă la Cameră. Reducem Senatul la 46 de membri (câte unul de fiecare judeţ şi fiecare sector al capitalei) şi-i alegem uninominal curat, în două tururi de scrutin, ca la primari.
Mai sunt şi alte probleme în discuţie. Preşedintele să fie ales de bizonul mioritic sau de parlament? Să primească mai multă putere, sau dimpotrivă? Că noi nu suntem nicio o republică prezidenţială, nici una parlamentară, ci o struţo-cămilă. Să introducem obligativitatea votului? În UE, Grecia, Cipru, Belgia şi Luxemburg au aşa ceva, sub pedeapsa unei amenzi destul de mari, dacă nu te duci să votezi. Eu, ca liberal în ideologie, prefer să consider votul o afacere individuală şi un drept câştigat, nu o obligaţie. Dar, pe de altă parte, aşa poate vor merge la vot şi alţii, în afară de sărăntocii nespălaţi şi analfabeţi, care sunt cumpăraţi cu un chil de ulei şi cinci de cartofi. Şi poate sunt şi politicienii mai atenţi cu minciunile electorale.
Doar că teamă mi-e cum că tema asta cu revizuirea Constituţiei nu-i decât cel mai nou episod din războiul dintre opoziţie şi putere. Şi iar mi-e teamă că nu ne vom putea desprinde de vorbele nemuritorului nenea Iancu: "Să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica. Ori să nu se revizuiască, primesc! Dar, atunci, să se schimbe, pe ici pe colo, şi anume în punctele esenţiale."
PS: Din punctul meu de vedere, România va avea o constituţie bună, atunci când la articolul unu va fixa ca formă de guvernământ monarhia constituţională.
Am zis!

Niciun comentariu: