miercuri, 1 mai 2019

Caprarola

Este un sat ceva mai răsărit (ori un orăşel mai mititel) aruncat pe o creastă de deal, la vreo 50 de kilometri nord de Roma.
Aşezarea (care, apropos, face parte din circuitul "Cele mai frumoase oraşe ale Italiei) a fost întemeiată prin sec. 11. De-a lungul câtorva secole, a făcut parte din apanajele unor puternice familii din regiune, între care cea mai cunoscută a fost Orsini. În sec. 15, Caprarola a trecut în posesia Sfântului Scaun, diverşii papi atribuind moşia respectivă unor apropiaţi şi / sau aliaţi. La începutul sec. 16, de exemplu, a fost cadorisită lui Alessandro Farnese - membru al unei puternice şi influente familii, care guverna Ducatul de Parma şi Piacenza. Trebuie spus că o bună parte a prosperităţii familiei s-a datorat surorii lui Alessandro, Giulia Farnese ("Giulia la Bella), care fusese amanta oficială a papei Alexandru VI Borgia.
















Dar ce atrage turiştii la Caprarola este Villa Farnese, un palat (în ciuda numelui) construit în prima parte a sec. 16 de cardinalul Alessandro Farnese, viitorul papă Paul III.
Clădirea are o formă pentagonală, cu turnuri la cele cinci colţuri căci, iniţial, trebuia să fie o "rocca" (reşedinţă fortificată), şi o curte centrală rotundă. Castelul a fost ridicat în stil renascentist târziu şi manierist, după planurile reputaţilor arhitecţi Baldassare Peruzzi şi Antonio Sangalo cel Tânăr. După moartea papei, proiectul a fost continuat de un nepot al său, tot cardinal şi tot Alessandro. Interiorul este decorat cu fresce realizate de maeştri manierişti precum Antonio Tempesta, Federico Zuccari, Raffaellino da Reggio şi Giacomo del Duca. Grădinile ar fi şi ele impresionante, dar, la momentul când ne vânturam noi pe acolo, cele mai frumoase secţiuni erau închise. Poate şi pentru că, împreună cu un pavilion mai mic, formează una din reşedinţele oficiale ale Preşedintelui Republicii Italiene.
Palatul principal este deţinut tot de stat, este muzeu, iar biletul de intrare costă 5 euro.










Scala Regia - Scara Regală, proiectată de Sangalo şi decorată cu picturile lui Tempesta.









Capela.



Sala realizărilor familiei Farnese - fresce de Zuccari.













Sala hărţilor.










Niciun comentariu: