sâmbătă, 15 februarie 2020

Modena (I)

Este un oraș situat în Cîmpia Padului (partea de nord a Italiei), capitala provinciei cu același nume din regiunea Emilia-Romagna.
Numită Mutina în antichitate, a fost inițial o așezare etruscă. În sec. 3 a fost cucerită de boi, un trib celtic. În anul 193 î.Hr., în urma unei bătălii sângeroase, boii sunt înfrânți de romani. Curând vor fi siliți să părăsească peninsula și, în lipsă de ceva mai bun, penuria de previziune i-a îndemnat să facă necazuri celorlați strămoși ai noștri - dacii. Din păcate pentru ei, Burebista i-a înfrânt, aducându-i în pragul extincției.
După alungarea zișilor gali, Mutina este reîntemeiată ca o colonie romană. Fiind așezată la intersecția a două căi de comunicație majore - Via Aemilia și Via Postumia - a devenit rapid cel mai important centru urban din Gallia Cisalpină. În sec. 1 î.Hr., totuși, dezvoltarea Mutinei a fost stopată de mai multe episoade violente. Mai întâi, a fost prinsă în conflictul dintre romani și soci, aliați italici ai lupanilor, care erau obligați să participe la războaiele Romei, dar fără să se bucure de roadele victoriilor. Apoi, a devenit unul din teatrele de luptă ale războaielor civile izbucnite înainte și după stăpânirea lui Cezar. De fiecare dată, orașul a suferit asedii și distrugeri.
Sec. 1-3 d.Hr. au constituit o perioadă de creștere și dezvoltare. Urbea evoluează într-o metropolă provincială cu aproximativ 20.000 de locuitori. Apoi, în a doua jumătate a sec. 3 și prima parte a sec. 4, Imperiul Roman este cuprins în haosul numeroaselor conflicte interne dintre uzurpatori și împărații legitimii (mulți dintre ei, la rândul lor, cândva uzurpatori). Cam toate orașele din nordul Italiei au fost afectate, Mutina numărându-se între cele lovite cel mai grav de războaie și nenorocirile asociate. În 397, mult după sfârșitul perioadei de războaie civile, Sf. Ambrozie (atunci episcop de Milano) descria orașul, numit în epocă Mutena, drept .  Iar lucrurile nu au decurs mai bine nici în secolele următoare. După prăbușirea Imperiul Roman de Apus, regiunea a fost răvășită de raidurile diferitelor populații migratoare, apoi a fost prinsă în războiul dintre ostrogoți și bizantini. Și, pentru a pune capac, în sec. 6-7 puternice inundații l-au distrus aproape complet. Bruma de locuitori rămași încă în mijlocul ruinelor antice și-au luat lumea în cap și au fondat în apropiere Cittanova (efectiv ) - o nouă așezare (azi este un cartier al Modenei).
Totuși vechea cetate încă era un sediu episcopal. Întrucât regiunea s-a liniștit, treptat-treptat, vechea colonie romană s-a repopulat. Orașul era acum sub conducerea episcopului. În următoarea perioadă situația a evoluat pozitiv. Modenezii s-au bucurat de liniște, prosperitate și de conducători buni (în fine, cei mai mulți din ei). Ruinele au fost demolate, noi edificii au fost înălțate (între care o nouă catedrală), o nouă centură de fortificații edificată.
În sec. 12 puterea episcopilor a fost înlăturată și a fost proclamată comuna (republica urbană) independentă. În contextul luptelor dintre ghibelini (suporterii împăratului german) și guelfi (partizanii papei), care au măcinat peninsula italică câteva secole, Modena i-a sprijinit pe primii, declanșând un lung conflict cu Bologna. Păruiala necontenită cu vecinii a epuizat resursele și a slăbit vigilența burghezilor. Astfel încât, în 1288, dinastia Este, care stăpânea Ferrara, a profitat și a cucerit Modena. Primul lord a fost Obizzo II d'Este. Noua dinastie a durat, cu mici întreruperi, până la jumătatea sec. 19.
Din 1452 Modena este ridicată la rangul de ducat (Ducatul de Modena și Reggio, pentru a fi mai exacți). Sub ducii Este Modena a prosperat și s-a extins. Aceasta mai ales după ce Ferrara, principalul centru de putere al familiei, a fost ocupat de armatele papale (1598).  În sec. 17-18 orașul a fost împodobit cu numeroase edificii, străzile au fost în întregime pavate și a fost realizată o rețea de canalizare. Afacerile mergeau, băștinașii duceau o viață prosperă, iar familia ducală a făcut mari cheltuieli pentru înfrumusețarea noii lor capitale. Și asta în ciuda faptului că orașul fusese ocupat, pentru scurte perioade, de francezi în 1702 și de austrieci în 1742.
Între 1796-1814 Modena a fost ocupată de Franța revoluționară, apoi de armatele napoleoniene. Din ordinul orașul, ca și alte bogate centre urbane italiene, a fost brutal jefuit de comorile sale artistice - multe din ele încă sunt la Luvru ori prin alte muzee frâncești. După pensionarea forțată a lui Napoleon, ducatul a fost restaurat, doar pentru a fi alipit Regatului italian în 1859.







Palatul Ducal a fost construit în stil baroc în sec. 17. Azi adăpostește Academia Militară.






Palazzo Bassoli (sec. 18).

Noi am picat la Modena în Ferragosto, vacanța prilejuită de sărbătoarea de Sfântă Măria Mare, care la italieni durează ca la 2 săptămâni, timp în care efectiv se închide țara. Iar oamenii sunt plecați din oraș ori pur și simplu nu ies pe străzi. Modenezii par a fi printre cei mai talibani pe tema asta. Am fost și prin alte orașe italiene în august și nicăieri nu am avut impresia de oraș post-apocaliptic. Abia către după-amiază au început să se anime străzile.



Catedrala din Modena are hramurile Înălțarea Maicii Domnului și Sf. Geminianus (episcop al Modenei în sec. 4). A fost construită între 1099-1319 (dar sfințită încă din 1184) și este o capodoperă a arhitecturii romanice. Este una dintre cele mai vechi catedrale romanice din Italia și este singura care a rămas aproape integral romanică, atât în structură, cât și în decorație. Toate celelalte au fost modificate de-a lungul timpului (la interior și / sau la exterior) pentru a corespunde noilor stiluri arhitecturale și artistice - gotic, renascentist, baroc.
Majoritatea pietrei și marmurei utilizate la construcția basilicii provine din vechiul oraș roman și cimitirul aferent. Meșterii și sculptorii ce au lucrat pe șantier sunt originari, în marea lor majoritate, din zona nordică a Italiei. Mici modificări au fost făcute în sec. 15 și 18. Majoritatea sculpturile exterioare și interioare au fost realizate în jurul anului 1099 de Wiligelmo - cel mai important artist al stilului romanic în Italia și primul care și-a semnat lucrările. Probabil tot el a fost și primul arhitect al catedralei. Alte sculpturi aparțin unor elevi ai acestuia. Balustrada estradei episcopului este opera altui mare artist romanic, Anselmo da Campione, care a lucrat aici la sfârșitul sec. 12 și începutul sec. 13. Campanila, numită de localnici Ghirlandina, a fost înălțată între sec. 12-14, tot în stil romanic, dar cu unele adaosuri gotice ceva mai târzii.
În 1944 o bombă americană a avariat partea sudică a catedralei, care, însă, a fost refăcută imediat. Între 2007-2008 au avut loc lucrări semnificative de restaurare și ranforsare a clădirii. Încă în vara lui 2018 aveau loc lucrări de restaurare interioare.

Catedrala, campanila și clădirile din jurul Pieței Mari (Piazza Grande) au fost înscrise pe lista monumentelor UNESCO în anul 1997.
























Cripta a fost terminată la începutul sec 12 și și-a păstrat aspectul inițial.






Niciun comentariu: