joi, 27 februarie 2020

Sabbioneta

Este un mic oraș situat în apropiere de Bozzolo, fiind comparabil cu acesta din punct de vedere al populației (în 2018 Bozzolo avea 4209 locuitori, iar Sabbioneta - 2016). Ca și primul, a făcut parte din posesiunile ramurii cadete a familiei ducale Gonzaga din Mantova. Însă, spre deosebire de Bozzolo, care are o existență dovedită documentar de peste 1000 de ani, Sabbioneta a fost fondată în 1554 de ducele Vespasiano Gonzaga. Până la moartea sa în 1591, Vespasiano a ridicat de la zero un oraș nu prea mare, pe care l-a înfrumusețat cu biserici și palate (inclusiv unul ducal) și pe care l-a înconjurat cu puternice ziduri de apărare.
Împăratul german Rudolf II, căruia clanul Gonzaga îi erau vasali, a permis instalarea în oraș a unei monetării proprii, sursă de venituri în sipetele ducale, dar și de profit pentru orășeni. De asemenea, imperatorul a ridicat orășelul și teritoriul din jur (nu mai mult de 37 de kilometri pătrați) la rang de ducat. Micul stat ocupa o poziție strategică în mijlocul fertilei câmpii a fluviului Pad, găsindu-se la intersecția mai multor drumuri comerciale importante. Cât a domnit Vespasiano, Sabbioneta s-a bucurat de prosperitate, ducele investind o bună parte din bani în artă, iar alta în apărare, căci era înconjurat de vecini mult mai puternici.
După moartea lui Vespasiano Gonzaga, liliputanul ducat a fost neglijat de urmașii acestuia, care au rezidat mai mult la Milano, Mantova ori Neapole, au dus cu ei mare parte a colecțiilor de artă și a mobilierului și au lăsat sistemul de apărare să decadă. Pe la sfârșitul sec. 17, Sabbioneta a ajuns în mâinile regelui spaniol, care l-a vândut unuia din bogații patricieni genovezi (oficial vândut, în realitate i l-a cedat în schimbul ștergerii unor datorii). În cele din urmă, în 1747, a fost anexat de Imperiul Habsburgic. În posesia căruia a rămas până la constituirea Regatului italian în a doua jumătate a sec. 19.
Din anul 2008 a fost inclus în lista monumentelor UNESCO.


Palatul ducal a fost construit între 1559-1578 în stil manierist.



Porta Vittoria.




Galeria Antichităților a fost ridicată pentru colecția de artă și curiozități a ducelui Vespasiano. În capăt, clădirea albă este Palazzo del Giardino - un mic pavilion unde se retrăgea ducele pentru partidele de leneveală (dolce far niente, vorba aia).







Vedere aeriană. Se disting bine zidurile și bastioanele triunghiulare. Două din laturile sistemului de fortificații și unul din bastioane (fortificația inițială avea formă pentagonală) au fost demolate în 1916.

Niciun comentariu: