miercuri, 28 aprilie 2021

Biserica evanghelică fortificată de la Avrig

Coloniștii sași din Avrig au construit, pe la jumătatea sec. 13, o primă biserică în stil romanic, cu trei nave. Din acest prim lăcaș se mai păstrează puține elemente, cel mai important fiind portalul intrării principale - unul din puținele portaluri romanice păstrate în Transilvania.

În sec. 15 se construiește o primă incintă fortificată. În sec. 16, biserica este puternic modificată. Navele secundare sunt demolate, edificiul fiind transformat într-o biserică  - sală. Tot acum este modificat și întărit zidul - se pare că ar fi avut și cel puțin un turn de apărare, deși azi nu se mai păstrează nicio urmă. Inițial a fost biserică catolică, însă în sec. 16 sașii ardeleni au adoptat cultul protestant luteran (sau evanghelic).

Aspectul actual îl are de la sfârșitul sec. 18 - începutul sec. 19. Acum zidul de apărare este redus în grosime și înălțime până la nivelul unui simplu gard. S-au păstrat totuși (tot reduși ca dimensiuni) contraforții. De asemenea, interiorul suferă unele modificări în stil baroc târziu transilvan.



Portalul romanic

Sculpturi adăugate probabil în perioada gotică - sec. 15.


Altarul a fost realizat la începutul anilor 1800.


Niciun comentariu: