marți, 4 mai 2021

Palatul brâncovenesc de la Sâmbăta de Sus

A fost un edificiu construit de domnitorul Constantin Brâncoveanu. Domeniul Sâmbăta de Sus a fost acordat de Susana Lorantfi, văduva fostului principe al Transilvaniei Gheorghe Rakoczi I, marelui vornic Preda Brâncoveanu, bunicul viitorului domn.

Constantin Brâncoveanu a ridicat aici în 1708 un palat, pentru a-i servi de adăpost în cazul în care ar fi fost nevoit să se refugieze din fața pericolului turcesc. După cum știm toți, n-a apucat să-l folosească ca atare. Moșia și palatul rămân însă în proprietatea familiei Brâncoveanu până către sfârșitul secolului 18, când sunt amanetate lui Dumitru Marcu, un bogat negustor din Sibiu. La scurtă vreme după aceasta, palatul este demolat din ordinul lui Gheorghe Banffy II, guvernatorul imperial al Transilvaniei din acea perioadă. Numai pivnițele s-au păstrat din vechea construcție.

În 1801, un descendent al domnitorului, marele ban Grigore Brâncoveanu recuperează moșia și ridică aici un nou palat în stil baroc târziu transilvan. După moartea boierului muntean, în 1832, proprietatea este donată Bisericii greco-catolice din Brașov.

 În 1921-1922, cu ocazia reformei agrare, domeniul a fost expropriat și trecut în proprietatea Mitropoliei Ortodoxe din Sibiu. Edificiul a fost transforma în casă de odihnă a scriitorilor. După venirea la putere a regimului comunist, domeniul a fost naționalizat. Vreo trei decenii a servit ca școală, apoi, în anii '70 a fost transformat în depozit de fructe și lăsat să se degradeze. După decembrie 1989, Ministerul Culturii a inițiat un proiect de restaurare. Din lipsă de bani proiectul a fost încredințat primăriei locale. Care, la rândul ei, a preferat să concesioneze domeniul unei firme private. Acesta a început lucrări de renovare în 2010, urmând să transforme fostul palat într-un hotel de lux. Lucrările au avut un ritm de melc. În vara lui 2020 clădirea nu era încă inaugurată și părea cam lăsată în paragină.







Poarta de acces în incinta palatului, unul din puținele elemente păstrate din construcția inițială ctitorită de Constantin Brâncoveanu.

Niciun comentariu: