vineri, 21 mai 2021

Palatul Brukenthal din Avrig

A fost construit de către baronul Samuel von Brukenthal, jurist sas, mare patrician din Sibiu și guvernator imperial al Transilvaniei între 1774-1787. Acesta avea un palat impresionat în orașul de reședință (pe care l-a transformat în cunoscutul muzeu). Complexul de la Avrig a fost construit între 1757-1770 în stil baroc târziu ardelean în stil baroc târziu ardelean, pe o terasă cu vedere asupra Văii Oltului. Ulterior, la sfârșitul sec. 18 - începutul sec. 19, i s-au adus mai multe modificări. În fața palatului, coborând către râu, a fost organizat un parc, tot în stil baroc - singurul de acest gen din Transilvania. Parcul era împărțit în mai multe componente - grădina franceză, grădina engleză, grădina olandeză și era împodobit cu fântâni arteziene, statui și ruine artificiale, după modelul palatelor din Viena. De asemenea, adăpostea numeroase plante exotice rare.

După moartea baronului, proprietatea a fost vândută în mod repetat, ajungând în cele din urmă în posesia Prezbiteriului Comunității Evanghelice din Transilvania. După 1948, regimul comunist naționalizează palatul și îl transformă în sanatoriu pentru bolnavii de tuberculoză. Marile săli din clădirea principală au fost împărțite în camere mai mici prin ridicarea de noi ziduri, iar grădinile au fost desființate; în locul lor s-a cultivat fân. După o vreme, sanatoriul a fost închis și doar în orangerie a continuat să funcționeze un dispensar. Nemaiavând niciun rol, clădirea principală a fost lăsată în paragină.

În anii '90 palatul și grădinile au fost retrocedate comunității săsești. Ambele componente ale fostei bijuterii baroce se găseau într-o stare jalnică. În 1997 a fost înființată Fundația Brukenthal, care, cu sprijinul guvernului german, a început restaurarea palatului. Din păcate, sprijinul financiar (extern ori intern) nu a fost prea mare. Astfel, grădinile au fost curățate și amenajate cât de cât, iar oranjeria a fost integral restaurată și transformată în restaurant (sală de concerte, de conferințe, după caz), având și câteva camere pentru cazarea turiștilor. La palatul propriu-zis mai este mult de lucru. Măcar au consolidat zidurile și au reparat acoperișul, oprind degradarea cauzată de ploi și zăpezi. Se pot vizita câteva mici camere de la parter, unde este organizată o expoziție cu obiecte săsești de la cumpăna sec. 19-20.




Orangeria.








Niciun comentariu: